fbpx

Filipinski boj proti drogam zahteval že skoraj dva tisoč življenj

Vsakdanji prizor na ulicah FIlipinov (foto: epa)

Na FIlipinih se dogaja, da sredi ulic ležijo trupla ustreljenih ljudi, ki so žrtve politike predsednika Rodriga Duterta, ki je drogam napovedal vojno.

Od junijske izvolitve Duterta je umrlo že 1900 ljudi, od teh pa jih je bilo več kot 700 ubitih v policijskih akcijah, kažejo policijske statistike. Številne nepojasnjene uboje pa so oblasti naprtile hudodelskim tolpam.

Dutertova groba retorika do kriminala z drogami mu je omogočila zmago na volitvah, dva meseca po predsedniški prisegi pa še vedno ostaja izjemno priljubljen. Ob državnem prazniku, je nedavno še dodatno utrdil vero v svoj program, ko je dejal, da ne bo odnehal, dokler se ne bo zadnji mamilarski šef, zadnji kupec in zadnji preprodajalec predal, znašel za zaporniškimi vrati- ali pod zemljo, če bodo tako želeli.
Filipinski “izvensodni poboji” so pod drobnogledom senata
Nedavno je pred parlamentarnim odborom pričal šef policije, ki je dejal, da nikoli ni bilo nobenega ukaza za streljanje, vendar so kljub napakam policije, ljudje zadovoljni z delom policije. Prav tako je priznal, da je okoli 300 njihovih policistov osumljenih vpletenosti v preprodajo s prepovedanimi drogami, zato bodo razrešeni z dolžnosti in postavljeni pred sodišče, piše CNN.
“Moj bog Duterte, prenehaj s tem”
Vojna proti drogam ima tudi številne negativne posledice, saj so številne družine izgubile svoje člane, centri za zdravljenje odvisnosti pa pokajo po šivih. Predsednikova kampanja proti drogam je po mnenju številnih ustvarila vzdušje, v katerem lahko policisti svobodno ustrelijo kogarkoli- brez strahu in posledic.
Foto: epa

Foto: epa

“Prestrašena sem in zelo se bojim ravnanja predsednika, ki grozi, da bo ubil vse uporabnike drog, saj v državi ne bomo imeli nobene pravne varnosti,” meni Filipinka, katere brat je odvisnik, za katerega pravi, da je sicer povsem prijazna oseba.

 M. P.