fbpx

Finska premierka bi naredila konec ruskemu turizmu po Evropi, medtem ko izvajajo brutalno agresijo!

Finska predsednica vlade Sanna Marin. (Foto: epa)

Ukrajinski predsednik Zelenski je v ponedeljek pozval voditelje zahodnih držav, da uvedejo prepoved izdaje potnih listov za ruske državljane. “Najpomembnejša sankcija je, da se zaprejo meje – zato, ker Rusi jemljejo zemljo, ki ni njihova,” je povedal za ameriški Washington Post in dodal, da bi morali Rusi živeti v svojem svetu, dokler ne bodo spremenili svoje filozofije. K njegovim pozivom pa se je sedaj pridružila še Finska, Estonija in Latvija. 

“Ni prav, da v istem času, ko Rusija izvaja agresivno, brutalno agresorsko vojno v Evropi, lahko Rusi živijo normalno življenje, potujejo po Evropi, so turisti. Ni prav.” Tako je povedala predsednica finske vlade Sanna Marin, Estonska premierka Kaja Kallas pa je malo kasneje pozvala isto, rekoč: “Obiskovanje Evrope ni človekova pravica.” Latvijski premier Arturs Krišjānis Kariņš je bil eden izmed prvih, ki je pozval k prepovedi izdaje viz za ruske državljane.

Zahodni blok je od začetka vojne v Ukrajini izdal serijo različnih sankcij. Poleg finančnih in drugih sankcij, tudi prepoved letov v večino evropskih prestolnic (vključno s poleti iz Evrope v Rusijo), niso pa prepovedali samih potovanj iz Rusije. Njeni državljani namreč še vedno lahko potujejo v Evropo z avtomobili ali avtobusi. Večina ruskih državljanov v EU vstopa na t. i. vzhodni meji z Rusijo, torej skozi baltske države, ki so zaradi tega izredno obremenjene. Večji del teh vstopov, še posebej v tem času, pa je turistične narave. Prav te vstope pa bi po mnenju finske premierke morali omejiti.

Do pozivov prihaja v času, ko se Rusija na jugu Ukrajine, kjer je zavzela precejšen del teritorija, pripravlja na referendum, ki ji bo nato služil kot podlaga za aneksijo zavzetega ozemlja. Datum za izvedbo je predviden 11. septembra, ko so tudi sicer načrtovane regionalne volitve, a še pred tem datumom se bo na tem območju izvedla napovedana ukrajinska protiofenziva.

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski (Foto: Facebook)

To je edini način, da spregledajo
Predlog je naletel tudi na nekatere kritike, med drugim, da bi nepravično sankcionirali tiste Ruse, ki so zapustili svojo državo, ker se ne strinjajo režimom, ki ji vlada. A kot je povedal Zelenski, takšne distinkcije niso važne, saj so bili Rusi tisti, ki so to vlado izvolili. “Dejali bodo, s to vojno nimamo ničesar,” in dodal, da je razmišljanje, da splošna populacija nima ničesar z vojno, napačno. “Ne moremo kriviti splošne populacije? Lahko. Populacija si je izbrala to vlado in se proti njej ne borijo, ne prepirajo, nihče ne kriči na vlado,” je povedal in dodal, da če si Rusi očitno želijo te izolacije, naj jo tudi imajo in živijo po pravilih, ki bi jih radi vsilili drugim. “Kakršenkoli Rus že je … prisilite jih, da se vrnejo v Rusijo,” je zaključil.

Andrej Žitnik