Finska priznala vrnitev pripadnikov Islamske države iz zaporniškega taborišča v Siriji

Foto: Twitter

Finski zunanji minister Pekka Haavisto je priznal, da je država s pomočjo Nemčije rešila pripadnike Islamske države iz zaporniškega taborišča v Siriji. Tako je olajšala vrnitev dveh žensk in šestih otrok iz zaporniškega taborišča al-Hol v severni Siriji, kjer so kurdske sile pridržale člane teroristične organizacije.

Medtem ko je nordijska država v preteklosti že reševala otroke, so s tokratno operacijo prvič dosegli, da so se odrasli islamisti lahko vrnili  v svojo državo. “Rad bi se zahvalil tako uradnikom ministrstva za zunanje zadeve kot tudi drugim vejam oblasti. Uspelo je sodelovanje s finsko varnostno-obveščevalno službo in organi za zaščito otrok. Topla hvala tudi nemškemu zunanjemu ministrstvu,” je v ponedeljek dejal Haavisto.

Po poročanju Breitbarta je zunanji minister je priznal, da pogajanja o iskanju pripadnikov Islamske države potekajo že nekaj mesecev, vendar se je postopek zaradi izbruha kitajskega koronavirusa upočasnil. “Pandemija koronavirusa je upočasnila načrte. Kurdska vlada ima svoje načrte, Finska pa je zaskrbljena tudi zaradi uporabe smrtne kazni,” je dejal Haavisto in dodal, da je bila operacija izvedena predvsem v skrbi za otroke. Desnosredinski poslanec Ben Zyskowicz pa je kritičen do vladnih ukrepov, saj po njegovem mnenju ne bi smeli reševati odraslih, ki so sodelovali v teroristični dejavnosti. “Prav je, da rešimo otroke, ni pa prav, da z denarjem davkoplačevalcev rešujemo odrasle, ki so se samoiniciativno lotili terorističnih dejavnosti.”

Finski minister za zunanje zadeve Pekka Haavisto (Foto: epa)

Nemčija je v isto operacijo vrnila tudi pet žensk Islamske države, skupaj z 18 otroki, od tega sedem sirot, ki so bile v kurdskih taboriščih al-Hol in Roj. Tri nemške ženske bodo obtožene terorizma. Ena ženska naj bi imela tudi sužnjo in dva otroka. Po poročanju nemških medijev v Siriji ostaja vsaj 70 pripadnikov nemške Islamske države, skupaj s približno 150 otroki, rojenimi staršem z nemškim državljanstvom.

Številne evropske države večinoma nočejo pomagati državljanom, ki živijo v taborišču al-Hol, čeprav so se nekateri vrnili sami, kot v primeru švedske članice Islamske države v začetku tega meseca. Švedski strokovnjak za terorizem Magnus Ranstorp je opozoril na težave države pri pregonu povratnikov zaradi pomanjkanja razpoložljivih dokazov in kritiziral švedsko zakonodajo, ki ni zadostna za obravnavanje in pregon povratnikov.

Sara Rančigaj