fbpx

[Foto] Evropa pred katastrofo? Na mejah se že nabira tisoče migrantov

Foto: epa

V kraj Idomeni na grško-makedonski meji je ponoči prišel val migrantov. Po ocenah tujih medijev naj bi tja prispelo več kot 15.000 migrantov, ki so ostali ujeti na grški strani. Makedonija je močno zaostrila politiko sprejemanja migrantov – tako je od ponedeljka do danes sprejela le 170 migrantov; po večini Sircev in Iračanov. Države na balkanski migrantski poti se že bojijo pomladi, ki napoveduje izjemno povečanje navala migrantov proti Evropi.

Letos je v Evropo vstopilo že 131.000 migrantov, ne glede na strožje pogoje za vstop v posamezne evropske države, poroča DailyMail. Na grški strani mejo varujejo številni policisti, na makedonski pa vojska. Hrane in potrebščin že počasi zmanjkuje, saj na mejo vsak dan prispe dodatnih tisoč migrantov, kak dan tudi več, zato so združeni narodi zaskrbljeni, saj nas lahko čaka prava humanitarna kriza.

 

Avstrija ne bo “čakalna soba” za Nemčijo
Žičnata ograja, ostra kot britev, je postavljena kot nekakšen mejnik med Evropo in zunanjim svetom – kjer se je Grčija znašla na zunanji strani. Evropske države na čelu z Avstrijo zaostrujejo pogoje za vstop v državo, ob tem pa se množica tisočih migrantov kopiči na grško-makedonski meji.

Kot je povedal avstrijski kancler Werner Faymann so mejne kontrole po Evropi nujne, da se konča ta neorganiziran kaos. Opozoril je, da Avstrija več ne bo nekakšna “čakalna soba” za Nemčijo.

Razjarjeni migranti prebili ograjo
Do prvih incidentov je prišlo že pred dvema dnevoma, ko je več sto razjarjenih migrantov prebilo ograjo na grško-makedonski meji, med njimi tudi številne ženske in otroci. Migranti so ob navalu na žico, ki jo je na meji postavila Makedonija, vzklikali “Odprite meje!”, nekaterim pa je žico uspelo delno podreti, kažejo posnetki grške televizije. Makedonski policisti, ki so medtem na drugi strani skušali ograjo podpreti, so uporabili tudi solzivec in šok granate.

A. D.