fbpx

[FOTO in VIDEO] Ekskluzivni prvi vtisi iz Trumpove inavguracije: Prisega pri dveh Biblijah in dan, ko je moč vrnjena ljudem

(Foto: epa)

Donald Trump je slovesno in častno prisegel za 45. predsednika ZDA ter na tisoče zbranih navdušil s svojim čustvenim in domoljubno obarvanim govorom, kjer je poudaril, da bo z njim Amerika spet uspešna in da se rojeva novo tisočletje, nova doba, nova prihodnost.

Iz Washingtona je prve vtise inavguracije, ekskluzivno za Nova24TV, strnil poslanec največje opozicijske stranke Žan Mahnič, ki je povedal, da “Američani z novim predsednikom čutijo, da zopet dobivajo svojo državo nazaj. Državo, ki je bila ukradena s strani elit, s strani tistih, ki financirajo kaos,” ob tem pa dodal, da so občutki po takšnem dogodku izjemni: “enostavno nepozabno, gre za dogodek, ki si ga bom za vedno zapomnil.”

Celoten pogovor s poslancem Žanom Mahničem o prvih vtisih inavguracije si lahko ogledate tukaj:

Trumpov govor navdušil: Kaplje dežja, čustvene besede in bučen aplavz
Inavguracija 45. predsednika ZDA na 20. januar 2017 se bo v zgodovino zapisal tudi za Slovenijo. Donald Trump je prisegel pri dveh Biblijah (svoji in tisti znameniti, pri kateri je prisegel tudi Abraham Lincoln), ki ju je držala Slovenka Melanija Trump, ki je s tem postala tudi prva dama največje svetovne velesile, ZDA.

Žan Mahnič: “Trump je večkrat omenil Boga, srce, državo, ponos, domoljubje, patriotizem, tako da res zgodovinski govor, ki cel svet navdaja z upanjem.”

Prvi nastop Donalda Trumpa v vlogi predsednika ZDA so pospremile kaplje dežja, govor pa je bil izrazito čustven in domoljubno obarvan. Predsednik Trump je med drugim dejal: “Naj smo črni, beli, vsi krvavimo z isto barvo patriotizma, vsem pripadajo enake svoboščine pod isto zastavo.”

Vabljeni k ogledu ekskluzivnega pogovora s Tomažem Liscem, ki se je v Washingtonu udeležil gala večerje v čast bodoči prvi dami slovenskega rodu Melaniji Trump.

Trump: Moč jemljemo Washingtonu in jo vračamo ljudem
“Množica je govor spremljala z navdušenjem, velikokrat so predsednika Trumpa prekinili z aplavzom,” je povedal Mahnič in poudaril, da se mu je v spomin najbolj vtisnilo, ko je Trump dejal, “da z današnjim dnem ne gre samo za zamenjavo dveh administracij, ne gre le za zamenjavo med dvema političnima strankama, ampak da z današnjim dnem moč jemljejo Washingtonu in jo dajejo nazaj ljudem.”

Žan Mahnič: “Američani z novim predsednikom čutijo, da zopet dobivajo svojo državo nazaj. Državo, ki je bila ukradena s strani elit, s strani tistih, ki financirajo kaos, kot je George Soros. Državo, ki je ugrabljena s strani tolp, s strani radikalnih muslimanov, s strani nezakonitih priseljencev, s strani tistih, ki skrbijo za to, da se Američani ne počutijo varne.”

Trump: Nihče ne bo pozabljen
Trump je v svojem govoru povedal, da je dovolj odhajanja delovnih mest iz države in da se bodo vrnila nova, kvalitetna delavna mesta, predvsem pa, da nihče od Američanov ne bo več pozabljen, kot se je to v preteklosti prevečkrat zgodilo. Po Trumpovih besedah so Američani v preteklosti preveč delali red po svetu, pozabili pa so na red doma, prav tako so preveč zagovarjali varnost drugod, pozabili pa so na svojo lastno varnost. Tako kot so drugim branili meje, pozabili pa so braniti svoje. Večina Američanov verjame, da se bo to pod Trumpovim vodstvom spremenilo, zato od novega predsednika upravičeno pričakujejo veliko.

(Foto: Facebook/@Žan Mahnič)

(Foto: Facebook/@Žan Mahnič)

Žan Mahnič: “Socialistom še vedno ni jasno, kaj se je tukaj v ZDA zgodilo, ampak prav oni so tisti, ki so v zadnjih letih vodili takšno politiko, da je sedaj prišlo do neke točke preloma, ko bo treba stvari, ki so jih socialisti pripeljali do neke skrajne točke, popraviti in da ne rečem odpraviti in politiko začeti na novo.”

Varnost na najvišjem nivoju, nič ni bilo prepuščeno naključju
“Za varnost je bilo poskrbljeno res na nivoju, Američani so se res odlično organizirali in nobene stvari niso prepustili naključju. Bili sta dve točki, kjer smo se morali identificirati in pokazati vstopnico, ki smo jo imeli za inavguracijsko prireditev. Na prvi točki je bila samo kontrola vstopnic, na drugi točki pa je bilo treba iti skozi detektor kovin. Nismo smeli vstopiti z dežniki, nahrbtniki,” opisuje Mahnič in dodaja, da je bilo do prizorišča nemogoče priti razen preko teh vstopnih točk, saj je bila “policija na vsakem koraku, helikopterji so preletavali prizorišče, na strehah pa so bili ostrostrelci.”

NATO ob Trumpovem prevzemu oblasti vznemirjen
Žan Mahnič se bo v ponedeljek (23. 1. 2017) udeležil parlamentarne skupščine NATA, kjer bo glavna točka pogovorov Ameriška zunanja in varnostna politika s predsednikom Donaldom Trumpom. “Med kolegi v parlamentarni skupščini NATO je kar nekaj vznemirjenja oz. nervoze, ker ne vedo, kaj bo Trumpova zunanja politika prinesla zvezi NATO. Predvsem tistim državam, kamor štejem tudi Slovenijo, ki zadnja leta izigravajo sistem, ki samo obljubljajo in nič ne naredijo,” je razpoloženje v zvezi NATOM opisal poslanec SDS.

Področja varnosti se je Trump dotaknil tudi v svojem govoru, kjer je poudaril, da je dovolj politikov, ki samo govorijo in nič ne naredijo in da je čas za politike, ki bodo dejansko kaj naredili. “Tukaj mislim, da bo predsednik Trump zahteval, da se dvigne obrambne proračune in da se breme bolj porazdeli, da ne bo celo breme na ZDA in Britaniji ali ostalih državah, ki že sedaj za obrambo namenjajo 2 ali več odstotkov BDP,” je prepričan predsednik odbora za obrambo v Državnem zboru RS, ki ob tem dodaja: “Po besedah republikancev, ki so blizu Donalda Trumpa, bo slednji še vedno imel tiste senatorje, ki tvorijo trdno jedro republikanske stranke, ki bodo skrbeli, da bo linija do zveze NATO, takšna kot je.”

Celoten govor Donalda Trumpa si lahko ogledate na tej povezavi.

Med mediji velika panika: Se bo (ne)naklonjenost do Trumpa spremenila?
“Menim, da se mediji ne bodo spremenili, dokler se ne bodo hoteli, vprašanje je samo, do kakšne mere bodo Trumpa napadali,” opozarja Mahnič in ob tem poudarja, da je Donald Trump tisti, ki je medije že premagal, saj je kljub vsem polenom, ki so mu jih metali pod noge in ga večkrat označili za odpisanega, da njegovo vedenje ni primerno, da njegove besede niso primerne, vendarle slavil s svojo zmago na volitvah.

Žan Mahnič: “Če se bo to tako nadaljevalo, bodo tudi v drugih državah stranke, ki opozarjajo na to, kako so države ugrabljene s strani lobijev in kako te lobije podpirajo mediji, govorim tudi o Sloveniji,  bodo volitve, ki nas čakajo v prihodnosti, zagotovo zmagovite za konservativne stranke.”

“Tukaj je velika panika na medijskem področju, kot tudi pri nas, saj se z ljudmi, politiki, kot je Donald Trump, kot je ne nazadnje tudi madžarski premer Viktor Orban, tudi politična korektnost umika oz. se njen mit razbija,” analizira stanje v ZDA Mahnič in ob tem pojasnjuje, da so predstavniki levice t. i. politično korektnost “ustvarili za svoje potrebe, da so lahko vsakega označili za fašista, za rasista, ko so v to politično korektnost zavili praktično vse – enakost spolov, sovražni govor, pravice, dolžnosti … To se jim sedaj podira.”

Nekaj citatov iz inavguracijskega govora predsednika ZDA Donalda Trumpa:

“Danes je poseben dan zato, ker prenašamo moč iz establishmenta na ljudstvo!”

“20. januar bo šel v zgodovino kot dan, ko so državljani spet postali vladarji te države. Spremembe se začnejo tukaj in zdaj. Ta trenutek pripada vam, ki ste zbrani tu, ki gledate. ZDA so vaša država!”

“Bogastvo srednjega razreda je bilo ukradeno in razdeljeno po celem svetu!”

“Od tega dne naprej bomo imeli novo vizijo. Od tega dne naprej bo Amerika na prvem mestu!”

“Združili bomo svet v boju proti radikalnemu islamizmu. Tega bomo popolnoma izkoreninili.”

“Delimo si eno srce, en dom in eno slavno prihodnost! Skupaj bomo Ameriko naredili močnejšo, bogatejšo, varnejšo in seveda – spet veliko.”

“Hvala vam! Bog vas blagoslovi in bog blagoslovi Ameriko!”

Jure Ferjan