[Foto] Severnokorejski diktator Kim Jong-un izgubil ogromno kilogramov: Je spremenil slog življenja ali je hudo zbolel?

Foto: epa

Severnokorejski diktator Kim Jong-un je znan po svoji “požrešnosti”, medtem ko prebivalci stradajo pod njegovim komunističnim režimom. Zadnje fotografije pa pričajo, da je nenavadno shujšal. To je sprožilo ugibanja o tem, ali je kilograme izgubil zgolj zaradi bolj zdravega stila življenja ali pa trpi za kakšno boleznijo.

Kimovo zdravje je večno vprašanje, saj nihče ni povsem prepričan, kaj bi se zgodilo z njegovo diktaturo, če bi umrl. Star naj bi bil 37 let, večkrat pa je iz medijev kar “izginil”, zato so se pojavila namigovanja o tem, da ga je dohitel njegov nezdrav življenjski slog, ker je do onemoglosti jedel, užival alkohol in kadil.

Fotografije prikazujejo, da je Kim Jong-un izgubil kar nekaj kilogramov. Spet se je namreč pojavil pred očmi javnosti po približno mesecu dni na zasedanju, kjer so razpravljali o nujnih vprašanjih državnih načrtovanj. To je bilo najdaljše obdobje, ko ga ni bilo na spregled, vse odkar je prevzel oblast leta 2011. Na sestanku je bil Kim videti precej vitkejši kot pred enim mesecem, najbolj pa je pozornost vzbudila primerjava fotografij zapestja. Pas njegove ure je bil veliko bolj zategnjen kot na fotografijah iz meseca marca. Kim namreč vseskozi nosi isto uro znamke IWC Schaffhausen, v vrednosti 10 tisoč evrov.

Ugibanja so se pojavila po vsem svetu, Mike Brodka, poveljnik posebne ameriške obveščevalne skupine, je dejal, da gre morda za preprosto spremembo življenjskega sloga, morda pa za bolj zapleteno bolezen. “Trenutno ne vemo, moramo pa biti pozorni na dogodke v naslednjih mesecih.” Profesor politologije Vipin Narang, iz inštituta Massachusetts Institute of Technology, pa je rekel, da če je Kimova izguba kilogramov posledica bolezni, se verjetno v zakulisju že borijo za njegovo nasledstvo, ki pa je zelo nejasno.

Anita Gužvič