fbpx

[FOTO] Sirijec, ki mu niso odobrili azila, se je razstrelil v baru – 12 ranjenih, trije v kritičnem stanju

Foto: EPA

V mestu Ansbach na Bavarskem, kjer je potekal glasbeni festival, se je v baru v nedeljo zvečer razstrelil samomorilski napadalec. Po navedbah policije je bilo ranjenih 12 ljudi, trije so v kritičnem stanju. Nemška policija v svoji mehki maniri še ugotavlja, če je morda šlo za teroristični napad.

27-letni Sirec, ki je v Nemčijo prišel pred dvema letoma, se je v baru razstrelil v nedeljo okoli 22. ure. Nemške oblasti so mu lani zavrnile prošnjo za azil, a so mu zaradi vojne v Siriji dovolile začasno ostati v Nemčiji. Dvakrat naj bi že poskušal narediti samomor in je bil deležen psihiatričnega zdravljenja.

Želel je priti na glasbeni festival
Po besedah bavarskega notranjega ministra Joachima Herrmanna, je moški, ki je nosil nahrbtnik, pred napadom skušal priti na prizorišče glasbenega festivala, a mu tega niso dovolili, ker ni imel vstopnice. Nemške oblasti ne izključujejo možnosti, da je šlo za teroristični napad.

“Glede na to, da je imel nahrbtnik z eksplozivom, v katerem so bili tudi številni ostri kovinski delci, moramo domnevati, da ni šlo samo za dejanje samomora, temveč da je hotel škodovati kar se da veliko ljudem,” je ocenil minister.

Krvavi napadi pretresajo Bavarsko
Policija v Ansbachu je sporočila, da je napadalec po do sedaj zbranih podatkih deloval sam. Glasbeni festival so po napadu prekinili, središče Ansbacha pa zaprli za javnost.

Nemčijo so v zadnjem tednu dni pretresli trije krvavi napadi. V ponedeljek je 17-letni prosilec za azil iz Afganistana na vlaku na Bavarskem z nožem in sekiro huje ranil pet ljudi, v petek je 18-letnik v nakupovalnem središču v Münchnu s strelnim orožjem ubil devet ljudi, v nedeljo pa je 21-letni prosilec za azil iz Sirije v Reutlingenu z mačeto ubil žensko in ranil še dva človeka.

A. R., STA