fbpx

Francija napoveduje, da bo posredovala, če bodo francoski džihadisti v Iraku obsojeni na smrt!

Fotografija je simbolična. (foto: epa)

Francoska pravosodna ministrica naznanja, da bo Francija posredovala, če bodo njihovi državljani, pripadniki ISIS-a, zaradi svojih dejavnosti v Iraku obsojeni na smrt.

Trinajst borcev ISIS-a, državljanov Francije, se sooča s sojenjem v Iraku, potem ko so bili ujeti v Siriji. Kazen za vse, ki so kakorkoli pripomogli k materialni oskrbi ISIS-a ali so bili na kakršenkoli drugačen način vpleteni v to organizacijo, je smrt, poroča francoski časnik La Parisien.

Francoska pravosodna ministrica Nicole Belloubet je dejala, da bi Francija sicer dovolila Iraku sojenje tujim borcem, vendar pa bi vztrajala pri uvedbi omejitve, ki ne bi dovoljevala smrtne kazni. “Tukaj gre za francoske odrasle ljudi, ki so se zavestno odločili oditi na bojno polje, in ni nelogično, da so odgovorni za storjena dejanja na območju, kjer so jih storili,” je dejala Belloubetova. “Po eni strani zagotavljamo, da so pravice do obrambe zagotovljene, po drugi strani pa gre tu za Francoze, ki so upravičeni do konzularne zaščite, zato jim bomo zagotovili minimalno spoštovanje pravice do poštenega sojenja,” je še dodala.

Francoska ministrica za pravosodje Nicole Belloubet. (Foto: epa)

Do zdaj že več obsojenih evropskih državljanov
Prihajajoča sojenja so samo najnovejša s področja tujih borcev. Lansko leto so iraška sodišča obsodila francosko državljanko Melino Boughedir na dosmrtno ječo, ker je bila pripadnica zloglasne Islamske države. Med sojenjem se je njen 27-letni odvetnik pritoževal, da je Francija delovala proaktivno, da bi preostale pripadnike IS varno vrnili v Francijo.

V začetku tega meseca so oblasti razkrile, da bi Francija lahko gledala na stotine možnih vrnitev islamistov, pri čemer ocenjujejo, da bi lahko bilo med njimi 300 moških, 300 žensk in 500 otrok, ki čakajo na repatriacijo.

Prav tako je bila 22. maja 2018 na 5-letno zaporno kazen obsojena nemška državljanka, ki je bila pripadnica ISIS-a, Linda Wenzel. Obtožena je bila pridružitve ISIS-u, vključno s tem, da je nezakonito vstopila v državo, da bi se pridružila teroristični skupini.

M. M.