fbpx

Francoske volitve: Macron izgubil absolutno večino, Marine Le Pen dosegla zgodovinski rezultat

Emmanuel Macron bo imel zaradi volilnega rezultata veliko težje delo. (Foto: epa)

Macronova koalicija Ensamble (Skupaj) je z 245 osvojenimi sedeži zmagovalka včerajšnjih parlamentarnih volitev. Na drugo mesto se je uvrstila koalicija levih strank Nupes (131 sedežev), tej pa sledi stranka Nacionalni zbor, ki je z 89 osvojenimi sedeži drastično izboljšala rezultat. Ker je Macron izgubil absolutno večino v parlamentu, je to pirova zmaga, nekateri jo celo označujejo za hud poraz. Rezultat volitev sicer ne vpliva na Macrona kot predsednika republike, saj mu je bil mandat nedavno potrjen na predsedniških volitvah, bo pa v veliki meri otežil delo, vpliv in način sprejemanja odločitev. 

Macrona torej čaka dosti težje delo kot v preteklem mandatu. Za kontroverzne reforme, kot sta dvig upokojitvene starosti na starostno mejo 65 in znižanje nekaterih davkov, bo moral zagotoviti večino glasov, kar pa prav gotovo ne bo lahko. Potencialne politične partnerje bo namreč moral iskati med koalicijo strank Nupes, ki jo vodi radikalni levičar Jean-Luc Melenchon, ter člani Nacionalnega zbora, ki ga vodi Marine Le Pen, Macronova zaprisežena politična nasprotnica.

Francoski predsednik bo tako moral za vsak zakon ustvariti ad hoc koalicijo poslancev, ki prihajajo iz svetovno-nazorsko zelo različnih strank. Da bo delo koalicije Ensamble naporno, ne skrivajo: “Že jutri začnemo delati na tem, da ustvarimo delujočo večino glasov,” je fragmentacijo glasov komentirala francoska premierka Elisabeth Borne. Najverjetnejši kandidati za delovno koalicijo bodo prišli iz vrst francoskih Republikancev, ki so osvojili 74 sedežev, pojavile pa so se tudi špekulacije, da bo Macron skušal prepričati nekatere bolj sredinske poslance iz koalicije Nupes, da se pridružijo koaliciji, poroča The Local.

Fragmentacija glasov v francoskem parlamentu pa po mnenju številnih prihaja ob povsem napačnem času, ko se Evropa sooča z vojno na svojih mejah, podražitvijo energentov, na obzorju pa se že kažejo obrisi prihajajoče recesije. Macron bo moral nekako krmariti Francijo skozi vse te izzive, kar pa gotovo ne bo lahko, saj bo za vsako rešitev predvidoma moral iskati novo koalicijo glasov.

Marine Le Pen je pripravila največje presenečenje francoskih parlamentarnih volitev. (Foto: epa)

“Konec avanture”
V nasprotju z Macronovim taborom, iz katerega prihajajo predvsem zaskrbljeni glasovi, pa v taboru Marine Le Pen proslavljajo. “Macronova avantura je prišla do svojega konca,” je rezultat volitev komentirala Marine Le Pen. Skrajno levi Melenchon je rezultat volitev pospremil s komentarjem, da so volivci spremenili Macrona v manjšinskega predsednika in da rezultat razume kot moralni poraz tistih, ki so pridigali, da bodo zajezili rast Nacionalnega zbora, v resnici pa so ga še okrepili, piše Associated Press.

“Rezultat volitev me ne skrbi”
Ne skrbi me, da imamo sedaj državni zbor, ki je razdeljen med več političnih strank. Upam, da bo prihajajoči režim v večji meri parlamentaren in manj predsedniški, kot je v drugih državah,” je rezultat komentirala francoska volivka, neki drugi Francoz pa meni, da je rezultat volitev posledica ločnice med tistimi volivci, ki si želijo ohraniti trenutni red (Macron), tistimi, ki nasprotujejo prostemu trgu, in tistimi, ki se prepoznajo v motu Nacionalnega zbora, ki naglaša, da gre za stranko ljudi.

Andrej Žitnik