fbpx

Francoski predsednik Macron šokiral javnost z izjavo o terorizmu in Afriki

Foto: epa

Nekaj čudnega se dogaja s francoskim predsednikom Macronom, a trenutno še noben ne ve – kaj. V francoskem radijskem intervjuju je Emmanuel Macron izjavil, da je terorizem neprimerljiv problem, ki bo del našega življenja še leta naprej. Te besede nakazujejo na to, da si hoče Macron ‘oprati roke’ za odgovornost za prihodnje teroristične napade džihadistov, ki bodo brez dvoma prišli v Francijo zaradi slabe politike priseljevanja.

Ali Macron doživlja neke vrste zlom ali pa je samo zelo zmeden?
Macron je šokiral z drzno izjavo o civilizacijskih problemih v Afriki, ko je dejal, da so tihotapljenje orožja, trgovina z drogami in človeškimi viri ter islamski terorizem večji problem od revščine, ki ne potrebuje več pomoči, saj njeni problem niso finančni, temveč civilizacijski.

Foto: epa

Emmanuel Macron, ki je sam sebe imenoval kot protiutež konzervativni vladi Donalda Trumpa, je sprožil besen odziv, ko je na vprašanje novinarke Ivory Coasta, koliko članov G20 bo sodelovalo v Marshallovem načrtu  rekonstrukciji povojnih posledic v Afriki odgovoril, da meni, da slednje ni pravilna rešitev za Afriko.

”Marshallov načrt je načrt za obnovo stabilne regije,” je dejal. ”Problemi, s katerimi se sooča Afrika, so povsem drugačni in so civilizacijskega izvora,” je nadaljeval. ”In kaj so ti problemi? Neuspele države, zapleteni demokratični prehodi in izredno težki demografski prehodi.” Kasneje je še povedal, da problem predstavljajo države, v katerih imajo ženske po 7 ali 8 otrok.

Najverjetneje je imej Macron v mislih države, kot je Niger, kjer je 50 odstotkov prebivalstva starega 14 let ali manj. Levičarji so ga kljub temu, da povedano v veliki meri drži, takoj označili za rasista.

N. Š.