fbpx

Francoski sodnik prisilil župana, da v šolah muslimanom zagotovi posebne obroke!

Slika je simbolična. Foto: iStock

Upravno sodišče v Nimesu je župana prisililo, da v osnovnih šolah muslimanskim otrokom zagotavlja posebne obroke, ki ne vključujejo svinjine. Župana je tožilo kar pet protirasističnih organizacij potem, ko je decembra 2017 iz šol umaknil tovrstne obroke. Bodo francoska sodišča kmalu začela siliti župane, da v šolah zagotavljajo tudi obroke z mesom halal?!

Mediji poročajo, da je upravno sodišče v Nimesu županu francoskega kraja Beucaire odredilo, da v osnovnih šolah ponovno uvede t. i. “nadomestne obroke”, ki ne vključujejo svinjine, namenjeni pa so muslimanskim otrokom. Kot poroča Voice of Europe, je župan Julien Sanchez iz vrst Nacionalnega zbora Marine Le Pen decembra takšne obroke umaknil iz šol in jih označil za protirepublikanske, prav tako pa je uvedel pravilo, da mora biti v tamkajšnjih osnovnih šolah vsaj enkrat tedensko na jedilniku obrok, ki vključuje svinjino. Župana je sicer tožilo pet organizacij, ki naj bi se ukvarjale z bojem proti rasizmu. Župan se še sklicuje ne postopkovno napako z njihove strani in zato zavrača uveljavitev sodbe sodišča.

Javnost zgrožena: so francoske elite izdale narod pri islamskem vprašanju?
Ta novica sicer potrjuje to, na kar že dlje časa opozarja novinar Yves Mamou. Ta pravi, da so francoske elite izdale svoj narod pri islamskem vprašanju, specifično pa izpostavlja številne sodbe francoskih sodnikov v prid muslimanskemu prebivalstvu. Ob tem se še sprašuje, če ta primer napoveduje, da bodo sodniki kmalu lahko župana Sancheza prisilili k temu, da v šolah zagotavlja obroke z mesom halal.

J. Ž.