Francozu, ki je želel zaščititi svoj avto pred zažigom, polomili kosti in odrezali roko

Foto: posnetek zaslona

V Franciji so se že četrto noč zapored nadaljevali neredi, ki so izbruhnili po smrti 17-letnika francosko-alžirskega porekla, ki ga je med nadzorom prometa ubil policist. Na terenu je bilo 45.000 pripadnikov varnostnih sil, kljub temu je v več mestih, med njimi v Marseillu, Lyonu in Grenoblu, prišlo do razbijanja izložb in plenjenja trgovin, protestniki, večinoma tujci in migranti, so zažigali vozila in smetnjake. 

Na spletu pa se pojavljajo grozljivi videoposnetki vandalizma in nasilja na francoskih ulicah. Eden izmed takšnih je tudi posnetek Francoza, ki okrvavljen leži na tleh z odrezano roko, ker je skušal zaščititi svoj avto pred zažigom.

V Marseillu je ponoči v eni od trgovin, kamor so vdrli protestniki, izbruhnil tudi požar. “Prizori plenjenja v Marseillu so nesprejemljivi,” je tvitnil župan mesta na jugu države Benoit Payan ter zaprosil za okrepitev varnostnih sil. Avtobusi in tramvaji, ki so bili prejšnje noči tarča napadov, minulo noč po 21. uri niso vozili, prav tako je bila prepovedana prodaja pirotehničnih izdelkov ter vnetljivih tekočin. Notranji minister Gerald Darmanin je ponoči obiskal kraj zahodno od Pariza in povedal, da so to noč protesti “precej manj intenzivni” kot prejšnje noči. Zjutraj je notranje ministrstvo sporočilo, da so po vsej državi aretirali skoraj tisoč ljudi. 79 policistov je bilo poškodovanih, zažganih je bilo 1350 vozil, na 234 zgradbah pa je nastala škoda.

Protesti so izbruhnili po smrti najstnika francosko-alžirskega porekla, ki so ga identificirali kot Nahela M. Nanj je policist v pariškem predmestju Nanterre streljal v torek zvečer med nadzorom prometa. Kljub pomoči reševalnih služb je mladostnik umrl zaradi strelnih ran v prsnem košu.

Sara Kovač