fbpx

General Ante Gotovina postal svetovalec hrvaške vlade

Ante Gotovina (foto: epa)

Na današnji seji hrvaške vlade, ki so jo imeli v Vukovarju, je premier Andrej Plenković dal soglasje k imenovanju generala Anteja Gotovine za posebnega svetovalca podpredsednika vlade in ministra za obrambo Damirja Krstičevića.

Predlog za imenovanje je podal minister Krstičević, njegovo področje svetovanja pa bo osredotočeno na razvijanje sistema nacionalne varnosti ter na vsa vprašanja, ki so vezana na področje obrambe in varnosti. Kot piše Večernji list, je bil premier Plenković zelo navdušen nad idejo, zato jo je takoj tudi podprl.

Ministru za obrambo Krstičeviću je zelo pri srcu, da je Gotovina pristal na to funkcijo, saj je s svojimi vojaškimi izkušnjami profesionalnega vojaka velika pridobitev za nacionalno varnost in razvoj oboroženih sil. Gre za tako imenovano drugo kariero, ki jo v razvitih demokracijah opravljajo najbolj sposobni ljudje iz prakse.

Najbolj priljubljena osebnost na Hrvaškem
Gre za prvi angažma Gotovine v politiki, potem ko ga je mednarodno sodišče za vojne zločine na območju bivše Jugoslavije pred štirimi leti dokončno oprostilo obtožb za grozodejstva med in po operaciji Nevihta iz leta 1995. Priljubljeni general se je potem izogibal politiki in se ukvarjal z vzgojo tun na območju Zadra. Hrvaški mediji so občasno objavili njegove fotografije v družbi različnih politikov, a se je Gotovina otepal povezovanj s katerokoli politično opcijo, piše STA.

Gotovina je izjemno priljubljen na Hrvaškem, mnogi pa so ga še pred leti želeli kot kandidata za predsednika države, a je tovrstne predloge zavračal.

M. P.