fbpx

General: V Ukrajini doslej ranjenih ali ubitih 180 tisoč ruskih vojakov

Natovarjanje trupel ubitih ruskih vojakov na območju Harkova, junij 2022 (Foto: epa)

Skoraj 180.000 Rusov je bilo doslej ubitih ali ranjenih med vojno v Ukrajini, medtem ko številka za Ukrajince znaša 100.000 vojaških žrtev in 30.000 mrtvih med civilisti, ocenjuje poveljnik norveške vojske.

“Ruske izgube se začenjajo približevati 180.000 mrtvim ali ranjenim vojakom,” je v intervjuju za TV2 dejal načelnik norveške obrambe general Eirik Kristoffersen. Norveška, država, ki meji na Rusijo, je članica Nata od njegove ustanovitve leta 1949.

“Ukrajinske izgube so verjetno večje kot 100.000 mrtvih ali ranjenih. Poleg tega ima Ukrajina okoli 30.000 civilistov, ki so umrli v tej strašni vojni,” je dejal norveški general. Novembra je vodja Združenega štaba ameriške vojske Mark Milley dejal, da je ruska vojska utrpela več kot 100.000 mrtvih ali ranjenih z “verjetno” podobnim davkom na ukrajinski strani. Teh številk ni mogoče neodvisno preveriti, Moskva in Kijev pa več mesecev nista predložila zanesljivih poročil o svojih izgubah.

Kljub velikim izgubam je “Rusija sposobna nadaljevati [to vojno] še dolgo časa,” je v nedeljo dejal general Kristoffersen, pri čemer je navedel zmogljivosti Moskve za mobilizacijo in proizvodnjo orožja. “Najbolj skrbi, ali bo Ukrajina uspela obdržati ruske zračne sile izven vojne,” je dejal in dodal, da jim je to doslej uspelo “zahvaljujoč ukrajinski protiletalski obrambi”.

Norveški general je pozval tudi k hitri dobavi bojnih tankov v Ukrajino, kar je doslej zadrževala predvsem Nemčija. “Če bodo šli v ofenzivo pozimi, jo (Ukrajinci) potrebujejo hitro,” je dodal general Kristoffersen. Kljub nujnim pozivom Ukrajine in več evropskih držav je Berlin v petek zavrnil dobavo svojih leopardov Kijevu.

Tank Leopard 2 v lastni nemške vojske (Vir: epa)

Težki tanki so prisotni v vrstah več drugih evropskih držav vključno z Norveško, vendar je njihova dobava Ukrajini teoretično odvisna od nemške zelene luči. Medtem ko je Nemčije zadržana glede pošiljanja leopardov v Ukrajino, se Rusija pripravlja na povečanje svoje vojaške moči s sodelovanjem v skupnih mornariških vajah s Kitajsko in Južno Afriko.

Ruska vojaška ladja, oborožena s hiperzvočnim orožjem nove generacije za križarjenje, se bo februarja pridružila kontingentom obeh držav na vajah v bližini južnoafriških pristaniških mest Durban in Richards Bay, poroča državna tiskovna agencija TASS. Fregata, ki nosi polno ime Admiral flote Sovjetske zveze Gorškov, je oborožena z raketami cirkon, ki lahko letijo z devetkratno hitrostjo zvoka in imajo po poročanju doseg več kot 1000 kilometrov.

Rusija orožje vidi kot način za prebijanje vse bolj izpopolnjene ameriške protiraketne obrambe, za katero je predsednik Vladimir Putin opozoril, da bi lahko nekega dne sestrelila njene jedrske rakete.

Zunanji minister Sergej Lavrov je bil v ponedeljek v Južni Afriki, kjer se je pogovarjal z vlado te države, ki je ena najpomembnejših ruskih zaveznic na celini, ki je razdeljena glede ruske invazije na Ukrajino in s tem povezanih poskusov Zahoda, da bi jo izolirali. Medtem ko so južnoafriški uradniki dejali, da je bil obisk običajen dogodek, so ga nekatere opozicijske stranke in majhna ukrajinska skupnost v državi obsodile kot neobčutljivega.

Sergej Lavrov (Foto: epa)

Vlada predsednika Cyrila Ramaphose meni, da je Južna Afrika nevtralna v konfliktu in je izrazila željo po posredovanju, medtem ko je zunanji minister Naledi Pandor kritiziral Zahod zaradi njegovega selektivnega obsojanja Rusije.

Andrej Žitnik