fbpx

Glavni urednik Bilda kitajskemu predsedniku nalil čistega vina: “Ne le, da nadzirate vaše ljudi, tudi ogrožate jih – in z njimi, cel svet.”

Julian Reichelt, Bild (Foto: epa)

Kitajska vlada in največji nemški časopis Bild sta se znašla v besedni vojni glede tega, kakšno vlogo je imel predsednik Xi Jinping pri pandemiji novega koronavirusa. Glavni urednik Bilda Julian Reichelt je med drugim zapisal, da Kitajska zapre vsak časopis in spletno stran, ki je kritična do oblasti, ne pa tudi stojnic, kjer se prodaja juha iz netopirjev. “Ne le, da nadzirate vaše ljudi, tudi ogrožate jih – in z njimi, cel svet,” je poudaril Reichelt. Kitajska je nato proti Bildu ustrelila s pismom svojega veleposlaništva. V ponedeljek je sicer nemška kanclerka Angela Merkel Kitajsko pozvala k več transparentnosti, vse glasnejša so ugibanja, ali virus pravzaprav izvira iz laboratorija.

Kitajska vlada in največji nemški časopis Bild sta se znašla v besedni vojni glede tega, kakšno vlogo je imel predsednik Xi Jinping pri pandemiji novega koronavirusa. “Vi, vaša vlada in vaši znanstveniki ste dolgo časa nazaj vedeli, da je koronavirus zelo infektiven, a ste svet glede tega pustili v temi. Vaši najvišji znanstveniki se niso odzvali, ko so zahodni raziskovalci vprašali, kaj se dogaja v Vuhanu. Bili ste ponosni in preveč nacionalistični, da bi povedali resnico, ki ste jo dojemali kot nacionalno sramoto,” je zapisal glavni urednik Bilda Julian Reichelt.

Kitajska zapre vsak kritičen medij, ne pa stojnic, kjer prodajajo netopirje
Reichelt je zapisal še: “Vladate z nadzorom. Vi ne bi bili predsednik brez nadzora. Vi nadzirate vse, vsakega državljana, a nočete nadzorovati bolezni na ‘mokrih’ tržnicah v vaši državi. Zaprete vsak časopis in spletno stran, ki je kritična do vašega vladanja, ne pa stojnic, kjer se prodaja juha iz netopirjev. Ne le, da nadzirate vaše ljudi, tudi ogrožate jih – in z njimi, cel svet.”

Slika je simbolična (Foto: epa)

Kitajska proti Bildu ustrelila s pismom svojega veleposlaništva
Kot poroča Fox News, je Kitajska ustrelila nazaj proti Bildu ter zavrnila obtožbe, ki po njihovem mnenju temeljijo na nacionalizmu, predsodkih in sovraštvu do Kitajske. “Spremljal sem vaše poročanje o pandemiji koronavirusa na splošno in Kitajka je bila danes obtožena krivde. Razen dejstva, da kot slab slog dojemamo obtoževanje države za pandemijo, ki je prizadela cel svet in, da je Kitajska dolžna Nemčiji, članek ignorira nekatera dejstva,” so zapisali v pismu na kitajskem veleposlaništvu. V nadaljevanju navajajo, da naj bi imele države, ki se zdaj bojujejo s COVID-19 dovolj časa, da se pripravijo na epidemijo z upoštevanjem smernic Svetovne zdravstvene organizacije.

Kitajska ni zadovoljna s poročanjem Bilda (Foto: epa)

Merklova v ponedeljek Kitajsko pozvala k več transparentnosti
Že v ponedeljek je sicer nemška kanclerka Angela Merkel po poročanju Channel News Asia Kitajsko pozvala k transparentnosti: “Verjamem, da bolj kot je Kitajska transparentna glede izvora virusa, boljše bo za vse na svetu, da se iz njega lahko učimo.” Xi je sicer javnost na novi koronavirus opozoril šele 20. januarja, partijski veljaki pa so se z dejstvom o epidemiji seznanili 14. januarja.

Angela Merkel (Foto: epa)

Je virus ušel iz laboratorija?
Fox News je sicer poročal o možnosti, da bi koronavirus izviral iz vuhanskega laboratorija kot del prizadevanj Kitajske, da bi tekmovala z Združenimi državami Amerike. Prav ZDA je pandemija najhuje prizadela, do ponedeljka popoldne so po podatkih Johns Hopkins University zabeležili 41 tisoč smrtnih žrtev, skupno število primerov okužb pa znaša 749.666. Kitajska medtem že sprošča ukrepe omejitev potovanj, a potrošnja se le počasi vzpenja nazaj proti ravnem pred epidemijo.

Rok Krajnc