fbpx

Gloria Estefan, hči kubanskih priseljencev, slavi smrt Fidela Castra

Foto: epa

Gloria Estefan je bila med več sto kubanskih Američanov, ki so v soboto slavili smrt kubanskega predsednika Fidela Castra. 59-letna pevka je na Instagramu napisala čustveno sporočilo v angleškem in španskem jeziku, v katerem je svojim oboževalcem povedala, kako ima smrt diktatorja “novo upanje za svobodo”.  Objavila je tudi fotografijo migrantov, ki na splavu bežijo pred diktatorjem.

Gloria, ki je kot dveletna punčka s svojo materjo Glorio Fajardo pobegnila iz svoje rodne Havane na Florido, je dejala, da Castrova smrt prinaša tudi “olajšanje” izgnani kubanski skupnosti.

V sporočilu je delila fotografijo migrantov na splavu
“Čeprav je smrt človeka redko razlog za praznovanje, je ta smrt simbol uničevalne ideologije, ki jo je zagovarjal. Verjamem, da je to novo upanje in olajšanje za izgnane kubanske skupnosti,” je dejala Estefanova.

Foto: instagram

Foto: instagram

Z materjo sta pri dveh letih pobegnili v Ameriko
Estefanova je bila stara dve leti, ko je z materjo Glorio Fajardo pobegnila v Havano. Njen oče Jose Manuel, ki je bil nekdanji policist in hlapec, ju je v iskanju za boljšim življenjem poslal v Ameriko, potem ko je Castro leta 1959 prevzel oblast.

“Vsakdo, povezan s prejšnjo vlado je bil osumljenec. Mnogi so bili pridržani in vrženi v ječo, vključno s Josejem Manuelom. Potem, ko je bil Jose Manuel oproščen, je šlo od slabega še na slabše,” poroča Daily Mail.

Gloria Estefan pri dveh letih (foto: epa)

Gloria Estefan pri dveh letih (foto: epa)

Očeta so dvakrat zaprli
Maja leta 1960 sta mati Gloria in dveletna Gloria v izgnanstvu odleteli v Miami. Mesec dni kasneje se jima je pridružil tudi oče, vendar se je moral vrniti na Kubo, ker je bil obsojen invazije v Prašičjem zalivu leta 1961. Za Estefaninega očeta je bil to že drugi zapor v režimu Fidela Castra.    

“Ko je bil moj oče v zaporu na Kubi, je bilo to zelo stresno za mojo mamo. Bila je zelo napeta, veliko je jokala in poskušala je vse to prekriti, vendar sem se kljub temu zelo dobro zavedala. Na začetku mi je dejala, da oče dela na kmetiji, vendar sem vedela, da je v zaporu.”

Jose Manuel Fajardo (foto: epa)

Jose Manuel Fajardo (foto: epa)

Oče se je vrnil na božični dan
Jose Manuel Fajardo
se je na božični dan leta 1962 vrnil v Združene države Amerike in kmalu zatem prijavil v vojsko, ker je želel oditi na boj v Vietnam. Umrl je leta 1980 v 47-em letu starosti.

I. K.