fbpx

Grčija po skoraj 100 letih ukinila šeriatsko pravo

Grški parlament (vir: twitter)

Grški parlament je z veliko večino glasoval za omejitev moči šeriatskih sodišč pri muslimanski manjšini v državi in s tem zagotovil enakost vseh državljanov pred sodiščem. Šeriatsko pravo je bilo prisotno v Grčiji vse od konca prve svetovne vojne, ko je bil sprejet sporazum s Turčijo.

Novi zakon, ki ga je sprejel grški parlament, določa, da muslimanska manjšina v Grčiji ni več zavezana šeriatskemu pravu. Po starem sistemu so v družinskih sporih o dediščini, ločitvah in podobnih vprašanjih med muslimani v Grčiji odločali muftiji in drugi strokovnjaki islamskega prava. Pogosto so se kot posledica po poročanju RT pojavljale obtožbe seksizma in diskriminacije žensk.

Grški premier Alexis Tsipras je v izjavi zapisal: “Vlada je danes s sprejetjem zakona o šeriatu naredila zgodovinski korak, ki širi in poglablja zakonsko in pravno enakost, ki jo uživajo vsi Grki in Grkinje brez izjem.” Novi zakon daje primat grškim sodiščem. Podprle so ga vse večje stranke z izjemo skrajno desne Zlate zore, ki je izrazila mnenje, da zakon ne specificira dovolj jasno, katere moči bodo islamska sodišča ohranila še naprej.

100 let šeriatskega prava v Grčiji
Po kolapsu Otomanskega države, ki je sledil I. svetovni vojni, so grške in turške oblasti izpeljale masovno izmenjavo prebivalstva, v kateri so bili leta 1923 milijoni muslimanov in pravoslavnih Grkov preseljeni v svoje matične države. Po tem dogovoru je bilo preostalim muslimanom v Grčiji zagotovljeno, da bodo še naprej spadali pod okrilje islamskih navad in zakonov. Danes je v Grčiji več kot 110 tisoč muslimanov, ki večinoma prebivajo v Tesaliji. Turški predsednik Recep Tayyip Erdogan je v svojem decembrskem obisku Aten obtožil Grčijo, da ne spoštuje svojih muslimanskih državljanov.

Edini evropski državi, ki sta do sedaj dajali veljavo šeriatskemu pravu, sta bili Grčija in Velika Britanija. Slednja dovoljuje delovanje šeriata v obliki arbitraže, pri kateri šeriatsko pravo ni v nasprotju z britanskimi postavami.

Ivan Šokić