fbpx

Lukašenkov premišljen načrt: Migrantom obljubljal lahek prehod poljske meje za bajne vsote denarja

Lukašenkovo srečanje z migranti na meji med Belorusijo in Poljsko. (foto: epa)

Belorusija naj bi zaslužila milijone z migrantsko krizo, hkrati pa jo je izkoristila kot orodje za hibridno vojno. Migranti, ki jim je prek Belorusije uspelo vstopiti na ozemlje Evropske unije, so povedali, da jih je v to pritegnila beloruska vlada in da so svoj vstop vnaprej drago plačali.

“Rekli so nam, da bomo v Nemčiji čez tri ali štiri dni, zdaj pa smo obtičali tukaj,”  pove 31-letni Ali. Die Welt poroča o 14-članski družini 31-letnega Alija, ki je v telefonskem pogovoru za omenjeni nemški časnik povedal, da je njegova družina za vstopnice za Nemčijo odštela kar 35.500 eurov, to pa naj bi bila hkrati tudi cena za obljubljen prihod v Nemčijo v roku treh ali štirih dni. Omenjena družina je doživela razočaranje, ko je v zadnjih tednih osemkrat neuspešno poskušala prestopiti mejo s Poljsko. Sodeč po besedah Die Welta so Ali in njegova družina le ena od mnogih žrtev organizirane Lukašenkove goljufije, saj naj bi pod pretvezo z vizijo nezapletenega vstopa v EU in boljšega življenja privabil tudi prebivalce iz Iraka, Sirije in Afganistana. Večina migrantov je v svoje potovanje v obljubljen “raj” vložila vsa sredstva, nekateri so prodali vse svoje premoženje.

Lukašenko je dolgo pripravljal svoj načrt

Lukašenko naj bi po besedah nemškega časnika novo begunsko krizo na zunanji meji Evropske unije načrtoval in pripravljal že dlje časa, svojo namero pa tudi vnaprej nakazal že 26. maja letos v parlamentu, ko je dejal: “Droge in migrante zadržujemo že dolgo, zdaj pa je čas, da jih ujamejo sami v Uniji.”

Migranti na državnem letališču v Belorusiji (Foto: epa)

Lukašenko je bil v tistem času jezen na Zahod zaradi vse večjega pritiska na Belorusijo po aretaciji letala Ryanair v Minsku, Belorusija pa je imela že takrat vzpostavljene strukture za organiziranje nezakonitih migracij, piše Die Welt. Poljski mediji so poročali, da je Lukašenko z izpeljavo svojega načrta želel začeti že v začetku leta, vendar so prva letala migrantov pristala v Minsku šele maja, od tam pa so jih z luksuznimi avtobusi prepeljali do litovske meje. Litva se je na situacijo hitro odzvala in okrepila zaščito meje, Belorusija pa je bila s tem prisiljena, da svoje dejavnosti preusmeri na več kot 400 kilometrov dolgo mejo s Poljsko.

Beloruska potovalna agencija je ponujala “cel paket”

Državna beloruska potovalna agencija Tsentrkurort, ki je imela svoje podružnice v Turčiji, Siriji, Libanonu, ZDA in v Iraku, naj bi ljudem ponujala potovalni paket, ki je vključeval vizo, nastanitev, čezmejni prevoz in prevoz v Nemčijo. Po besedah tiskovnega predstavnika poljske tajne službe Stanislava Żaryna je bila beloruska državna letalska družba pred bankrotom, zdaj pa zahvaljujoč nezakonitim migracijam zbere veliko denarja.

Tanja Brkić