fbpx

Greti se je povsem odpeljalo, ko je ostala pred vrati podnebnega vrha

Švedska aktivistka Greta Thunberg (Foto: epa)

V luči konference Združenih narodov o podnebnih spremembah (COP26), ki se je pričela v nedeljo, 31. oktobra, se v Glasgow na Škotskem poleg 120 predsednikov držav in vlad mudi tudi švedska podnebna aktivistka Greta Thunberg, ki sicer ni bila uradno povabljena na konferenco. “Svojo podnebno krizo si zatlačite v rit!”, je na včerajšnjem podnebnem shodu kričala aktivistka, razkriva nedavni posnetek, ki je zaokrožil v javnosti. 

Britanski premier Boris Johnson je voditelje sveta, med katerimi je poleg ameriškega predsednika Joeja Bidna in nemške kanclerke Angele Merkel tudi premier Janez Janša, posvaril pred jezo prihodnjih generacij, v primeru, da ne bo prišlo do odločnega ukrepanja na področju boja za podnebne spremembe. Zavzel se je za izvajanje pariškega sporazuma o podnebnih spremembah iz leta 2015 in poudaril pomen, da se omeji globalno segrevanje na 1,5 stopinje.

Foto: epa

Medtem ko so se svetovni voditelji v ponedeljek pogovarjali na temo podnebnih sprememb, se je Greta Thunberg udeležila podnebnega shoda v parku Festival Park. V svojem govoru je bila kritična do zbranih svetovnih voditeljev. “Tam so le politiki in ljudje na oblasti, ki se pretvarjajo, da jemljejo našo prihodnost resno…Nič več bla, bla, bla, nič več tistega, kar za vraga počnejo tam notri!” je dejala.

Sodeč po besedah najstniške aktivistke se zdi, da naj bi bili predsedniki vlad in držav, ki so razpravljali o tem, kaj bi lahko storili, da bi planet rešili pred propadom, tisti, ki so v celoti odgovorni za grozeče naravne nesreče. “Svojo podnebno krizo si zatlačite v rit!” je zavreščala po poročanju britanskega Daily Maila.  

Foto: epa

Radikalni protesti se ji ne zdijo slaba ideja
Greta je v luči podnebne konference, ki bo trajala do 12. novembra, dejala, da se strinja z bolj radikalnimi protesti z namenom, da se opozori na pomen zaščite podnebja. Pravi, da so takšni protesti od časa do časa nujni, saj se z njimi pritegne večjo pozornost javnosti. “Da bo jasno, dokler nihče ne bo poškodovan (…) potem mislim, da je včasih treba nekatere ljudi razjeziti,” je poudarila za britanski BBC.

Ko je švedska aktivistka pred dvema dnevoma prispela na Škotsko, jo je tam pričakala množica navdušenih podnebnih aktivistov. Tako kot v Londonu je Greta tudi v Glasgowu potrebovala policijsko spremstvo. Vse skupaj je namreč delovalo, kot da bi prispela pravcata zvezda.

Foto: Instagram

Nina Žoher