Grims: Nobenih migrantov in nobenih skrajnih levičarjev s koli, ki želijo razkrojiti Evropo, ne potrebujemo

Foto: STA

Branko Grims je na današnji novinarski konferenci opozoril, da mora Evropa ob napadih v Bruslju spremeniti migrantsko politiko in se posvetiti vprašanjem varnosti. Ob tem je izrekel sožalje vsem, ki so jih napadi prizadeli. Predsednik Francije pa je zaskrbljen, saj je po njegovo Evropa v vojni.

“V Sloveniji ne potrebujemo nobenih migrantov in ne potrebujemo skrajnih levičarjev s koli, ki želijo razkrojiti Evropo,” je bil kritičen Grims. Prepričan je, današnji napad v Bruslju zagotovo ni zadnji. Ob tem je opozoril, da bi ob vsaki aretaciji skrajnežev lahko sledili novi napadi.

Z bombami v Bruslju se je razletela tudi zlagana podoba Evrope
“Z bombami, ki so se danes razletele v Bruslju, se je razletela tudi zlagana podoba, ki so jo v zadnjem času ustvarjali nekateri politiki in mediji – da dogovor s Turčijo pomeni razbremenitev za Evropo in da je težav konec,” je dejal Grims.

Brglez: To so tudi napadi na demokracijo in svobodo
Današnji bombni napadi v Bruslju so nizkotno in zavržno dejanje tistih, ki želijo zasejati paniko ne samo med prebivalce Bruslja, ampak državljane celotne EU, je v današnji izjavi ocenil predsednik DZ Milan Brglez. “Napadi niso usmerjeni le proti nam, ampak proti vrednotam demokracije, svobode, človekovih pravic in solidarnosti,” je dodal.

“Z žalostjo spremljamo novice o terorističnih napadih v Bruslju. Pridružite se nam v molitvi za vse žrtve in njihove družine,” so pozvali v Slovenski škofovski konferenci.

Francija: “Evropa je v vojni”
“Evropa je v vojni” in “soočeni smo z globalno grožnjo,” je sporočil Francois Hollande, predsednik Francije, ki je bila v minulem letu sama žrtev krvavih terorističnih napadov, iskanje odgovornih zanje pa je preiskovalce pripeljalo prav v Bruselj.

Kot je poudaril, napadi v Bruslju zadevajo vso Evropo, zato je nujno, da se vojna proti terorizmu vodi po vsej Evropi in da Evropa sprejme nujne ukrepe proti teroristični grožnji. Tudi francoski notranji minister Bernard Cazeneuve je pred tem zahteval tesnejše evropsko sodelovanje v boju proti terorizmu, poroča STA.

Evropska komisija je ob današnjih napadih v Bruslju izrazila sočutje z žrtvami napadov, njihovimi prijatelji in družinami. Službe Komisije so v tesnem stiku z belgijskimi oblastmi, glavna pozornost pa je trenutno namenjena varnosti ljudi v Bruslju in uslužbencev Komisije, so poudarili v sporočilu za javnost.

Tusk: Teroristi so dosegli novo dno v službi sovraštva
Predsednik Evropskega sveta Donald Tusk je izrazil zgroženost nad napadi, ki so na letališču Zavantem in v evropski četrti v Bruslju zahtevali več nedolžnih življenj. Žrtvam in svojcem je izrazil sožalje.

“S tem so teroristi dosegli novo dno v službi sovraštva in nasilja,” je zapisal v sporočilu za javnost. “Evropske institucije so v Bruslju zahvaljujoč velikodušnosti belgijske vlade in ljudi. Evropska unija sedaj vrača to solidarnost in bo izpolnila svojo vlogo ter pomagala Bruslju, Belgiji in Evropi kot celoti v boju proti terorističnim grožnjam, s katerimi se vsi soočamo,” je dodal.

Nina Knapič