fbpx

Še več tragičnih zgodb iz Buče: 15-letnico posililo pet ruskih vojakov, 11-letnega fantka pa so posilili pred njegovo mamo

Žrtve v Buči, Ukrajina (foto: posnetek zaslona)

Ukrajinski preiskovalci so včeraj začeli izkopavati množično grobišče v Buči, s čimer so po besedah policije začeli zgodnjo fazo postopka za vojne zločine proti ruskim vojakom, ki so mesto zasedli. Žrtvam pobojev sta se danes poklonila tudi visoka predstavnika EU, Ursula von der Leyen in Josep Borrell. “V Buči je bila uničena naša človečnost,” je predsednica evrospkega parlamenta dejala ob obisku množičnega grobišča. 

Razkrivajo pa se tudi grozljive zgodbe, ki so se tam dogajale. 15-letnico naj bi posililo kar 5 ruskih vojakov. 11-letnega fantka pa naj bi ga posilili pred mamo, ki je bila zvezana na stolu in je morala gledati.

“Mobiliziramo svojo gospodarsko moč, da bo ruski predsednik Vladimir Putin za svoja dejanja plačal zelo, zelo visoko ceno,” je dejala. Zelenski je dejal, da je sicer osebno hvaležen von der Leynovi za vse dosedanje sankcije EU proti Rusiji, vendar je ocenil, da “to ni dovolj”. “Odvzeli so nam veliko stvari, ozemlja, ljudi. Zemljo lahko vzamemo nazaj, ljudi pa nikoli ne bomo mogli vrniti. Za vse to mora Rusija prevzeti odgovornost. Zato vas prosim, da nam pomagate z vašimi sankcijami. Sankcije se morajo samo še zaostriti,” je dejal.

Von der Leynova je na obisku spregovorila tudi o ukrajinskih ambicijah za vstop v Evropsko unijo. “Podpiramo vaše sanje o Evropi,” je dejala. Zelenskemu je danes izročila vprašalnik, ki naj bi služil kot podlaga za razpravo v prihodnjih tednih. “S tem se začne vaša pot v Evropo in v EU,” je dodala. Von der Leyen je po poročanju britanskega BBC Zelenskemu dejala še, da bo EU nudila podporo Ukrajini, da bi izpolnjevanje vprašalnika zaključila “v nekaj tednih in ne nekaj letih”, saj se je proces zaradi vojne nekoliko pospešil.

Sara Kovač