fbpx

Grozljivka v Raqqi pod nadzorom Islamske države: Džihadisti odlagajo trupla civilistov pred hišnimi pragovi

Foto: epa

Bitka za ponovno zavzetje trdnjave Islamske države Raqqe vsak dan v povprečju zahteva življenje 27 civilistov, ocenjujejo Združeni narodi. Teroristi pogosto uporabljajo nedolžne civiliste kot živi ščit.

Generalni podsekretar za humanitarne zadeve in koordinator za nujno pomoč Stephen O’Brien je v sredo opozoril, da so ocene Združenih narodov pokazale grozljivo statistiko, in sicer, da vsak dan v Raqqi  v povprečju življenje izgubi 27 ljudi.

Foto: epa

Življenja civilistov so ogrožena
Poleg tega je O’Brien izpostavil, da je do 25.000 civilistov še vedno ujetih v mestu, ki ga oblega Islamska država, ti pa velikokrat zaradi nezmožnosti pobega postanejo žrtve v navzkrižnem ognju bitke, ki še poteka. “Civilisti lahko življenje izgubijo v zračnih napadih, lahko postanejo tarče ostrostrelcev iz vrst Islamske države, če se ti odločijo za beg, teroristi pa jih velikokrat uporabijo kot živi ščit.”

Foto: epa

Trupla teroristi odlagajo na pragove hiš
Posebni svetovalec Združenih narodov za preprečevanje genocida Adama Dieng je razkril, da je zaradi situacije, v kateri so se znašli civilisti, izredno zaskrbljen, in dodal, da osvoboditev mesta ne bi smela potekati za vsako ceno. Ena izmed preživelih je povedala, da teroristi ne kažejo prav nobenega usmiljenja do tistih, ki poskušajo pobegniti in so pri tem ujeti. Povedala je, da teroristi trupla odlagajo v bližini hiš civilistov, da bi jih odvrnili do poskusov pobega.

Foto: epa

Ofenziva v Raqqi se je ob podpori ZDA začela novembra lani, junija pa so boji proti mestu, de facto prestolnici samooklicanega kalifata, okupiranem s strani teroristov, napredovali. Okrog  1000 teroristov se še vedno upira osvobojevalcem, ki jim želijo vzeti nadzor nad mestom. Do zdaj je bilo osvobojenih 60 odstotkov mesta, zavezniki pa upajo, da bo mesto osvobojeno v roku dveh mesecev.

N. Ž.