Grozljivo: Islamska država razkriva brutalne tehnike mučenja in obglavljanja v 40-minutnem filmu

Foto: YouTube

Na svetovnem medmrežju je Islamska država objavila nov film, ki prikazuje zapornika, ki ga skrajneži utapljajo v akvariju za ribe, in fanatika na vozičku, ki se pripravlja na izvajanje samomorilskega terorističnega napada z avtomobilom bombo, poroča britanski Daily Mail.

Video, ki prikazuje usmrtitev, je bil posnet v Mosulu. Prikazuje vohuna, oblečenega v oranžen pajac, ki so mu glavo potisnili v akvarij, poln vode. Pred tem bil zaslišan s pomočjo ene izmed najbolj krutih zasliševalnih tehnik ‘waterboarding’, pri kateri z vlivanjem vode v usta in nos poskušajo zaslišanca utopiti in ga prestrašiti do te mere, da spregovori.

40-minutni posnetek razkril metode skrajnežev
Nasilneži iz vrst Islamske države so skozi steklo posneli stisko ujetnika, ki je tik pred utopitvijo. 40 minut dolg film z naslovom Konvoj svetlobe (The Convoy of Light) prav tako prikazuje obglavljanje zapornika na vrhu strehe, ki ga izvede zamaskirani džihadist, ter intervju s fanatikom na vozičku, ki je tik pred izvedbo samomorilskega napada v Mosulu.

Invalidni fanatik na vozičku je prikazan s skrivnostno glasbo v ozadju, posnetek z dronom pa prikaže, kako se ta razstreli. Veliko je tudi posnetkov upornikov, ki so na misiji razstrelitve s pomočjo avtomobila bombe.

Videoposnetek utopitve si lahko ogledate na naslednji povezavi.

Iraška vojska in koalicijske sile uspešno napredujejo
Islamska država je izgubila več kot polovico teritorija, ki ga je enkrat v Iraku že imela pod nadzorom. Izguba Mosula pa bi pomenila velik udarec za kalifat, ki je bil razglašen junija 2014. Iraška vojska skupaj z varnostnimi silami sodeluje v boju proti skrajnežem iz vrst Islamske države in v 11 tednov trajajoči bitki za zavzetje Mosula dobivajo nov zagon. Poveljnik koalicijskih sil pod vodstvom ZDA je izjavil, da sodelovanje iraških in ostalih varnostnih sil pomembno pripomore k osvoboditvi mesta izpod oblasti Islamske države.

Zmaga iraških sil v Mosulu bi najverjetneje povzročila konec samooklicanega kalifata s strani Islamske države pod vodstvom Abu Bakr al-Baghdadija, ki ga je ta razglasil pred dvema letoma in pol. V zadnjih dneh je Islamska država prikazala brutalne taktike, po katerih bo posegla v primeru izgube mesta. Te vključujejo umor desetine ljudi s pomočjo sprožitve bomb v Bagdadu in napadanje varnostnih sil drugje po svetu.

N. Ž.