fbpx

Prijeli kriminalno združbo, ki je izkoriščala otroke iz nekdanje Jugoslavije

(Slika je simbolna) Foto: epa

Nizozemska policija je odkrila kriminalno združbo, ki je za krajo denarja in druge tatvine izkoriščala 300 otrok po Evropi. Otroci prihajajo iz revnih družin iz nekdanje Jugoslavije.

Policija je razkrila štiri tolpe, ki so delovale na področju Nizozemske, Španije, Avstrije, Hrvaške in Bosne. Šest pogrešanih otrok so našli v katastrofalnih razmerah v Španiji, aretirali so tudi okoli 40 let star par, ki je bil del izkoriščevalske mreže otrok. Preiskovalci trdijo, da gre za moderno obliko suženjstva.

Kradli po trgovinah in ulicah
S policijsko preiskavo so začeli pred letom dni, ko so odkrili, da so skupino otrok na amsterdamski glavni postaji stalno zlorabljali za žeparske tatvine. Otroke so nadzirali odrasli. Policija je v preiskavi ugotovila, da so predstavniki tolpe sicer šoloobvezne otroke prisilili h krajam po ulicah in trgovinah, številne mladoletne deklice pa so bile tudi spolno zlorabljene in so zanosile.

S slovenske policije so nam odgovorili, da o mednarodni kriminalni mreži s strani tujih policijskih služb niso bili obveščeni, prav tako pa do sedaj niso prejeli nobenih informacij, da bi bili v opisanem primeru zlorabljeni slovenski otroci.

Otroci iz držav nekdanje Jugoslavije
Pri aretaciji para iz vzhodne Evrope so odkrili dojenčka in pet otrok starih manj kot 15 let. Par, ki je bil del izkoriščevalskega omrežja mladoletnih otrok, je obtožen tihotapljenja ljudi, uporabe lažnih identitet in kraje mladoletnih otrok. Po poročanju BBC so najdeni otroci že pod nadzorom institucij za mladostnike. Nekateri od njih so bili iskalci azila v kraju Ter Apel na Nizozemskem in so jih pogrešali že dlje časa .

Policija ocenjuje, da je na Nizozemskem zagotovo še več izkoriščanih otrok, žrtev tovrstnega kriminala. Največ naj bi jih bilo iz revnih družin iz Bosne ter drugih držav nekdanje Jugoslavije.

M. P.