fbpx

Grozljivo: Skupina znanstvenikov se zavzema za univerzalno kontracepcijo pri mladih dekletih, ki sploh še niso spolno aktivna

Foto: iStock

Naravnost grozljivo in bizarno je, česa vsega so se sposobni domisliti določeni znanstveniki. Če bo obveljala nora ideja skupine medicinskih raziskovalcev na novozelandski Univerzi Otago, bodo namreč vsakemu dekletu na Novi Zelandiji, preden bo to postalo spolno aktivno, dali dolgotrajno reverzibilno kontracepcijo, in sicer s pomočjo vsadkov oziroma kontracepcijskih obližev. Namesto da bi opozarjali na nevarnost prezgodnje spolne aktivnosti, dajejo s svojimi dejanji ravno nasprotno sporočilo.   

Po besedah predavatelja na biotehnični fakulteti Neila Pickeringa, bi ta praksa potekala podobno, kot poteka cepljenje. “Predstavljala bi nekakšno rutino, sploh če bi bilo opravljena v sodelovanju s šolami.” Po besedah Helen Paterson z Univerze Otago bi lahko vsadek vstavili v nadlaket deklet, tovrsten poseg pa bi moral biti po mnenju Patersonove za najstnice brezplačen.

Foto: iStock

Želijo univerzalno dostopnost
Patersonova poudarja, da želijo, da bi zadeva postala univerzalno dostopna in da bi lahko mladostniki brez težav dostopali do kontracepcije. Skupina z Univerze Otago se zaveda, da je njihov predlog kontroverzen, Patersonova pri tem dodaja, da pričakuje reakcije glede na to, da gre za povsem nov predlog takšne vrste in ker o ljudje o čem podobnem doslej še niso razmišljali. “S tem predlogom bo potrebno seznaniti starše deklic in tudi otroke, da se ti odločijo, ali se s predlogom strinjajo ali ne.”

Pojavila se je vrsta kritik
“Ljudje bodo vsekakor premlevali o ideji, da se mladim ljudem in najstnikom da zdravilo, za katerega mislijo, da ga ti ne potrebujejo in od njega nimajo koristi,” je dejal Pickering  in dodal, da se bodo pri marsikomu pričeli porajati strahovi, kakšno sporočilo bi ta praksa prinesla otrokom – v smislu, da bi ti pričeli več spolno občevati. Ni čudno, da je poziv k univerzalni kontracepciji mladih deklet naletel na glasne kritike številnih skupin.

Foto: iStock

Vsadke želijo vstavljati tistim, ki ne želijo spolnih odnosov
Po prepričanju Jackie Edmond iz novozelandske neprofitne organizacije Family Planning je predlog prekomeren in gre predaleč, kot bi bilo to potrebno, da bi zmanjšal število najstniških nosečnosti, saj te že upadajo. “Gre za pretiravanje, saj bi s tem vsadke vstavljali tistim, ki sploh ne nameravajo imeti spolnih odnosov,” je Edmondova povedala za novozelandski Newswire. Dave Ayling, direktor na kliniki v kraju Palmerston North za področje zdravja mladine, je izpostavil, da bi kontracepcija lahko imela škodljive negativne učinke v obliki potencialnega tveganja za zdravje mladih deklet, na kar pa te niso pripravljene.

Pristop, ki bo prinesel več škode kot koristi
Številni svetovalci na področju šolstva so nad idejo univerzalne kontracepcije naravnost zgroženi. Po prepričanju Sarah Maindonald je namreč mnogim mladim dekletom težko reči “ne”, da se torej uprejo pobudi za seksualno aktivnost; če pa bodo fantje vedeli, da so te tako ali tako že na kontracepciji, bo to še toliko težje. Novozelandska pro-life skupina Family First opozarja, da gre za napačen in moralno sporen pristop, ki bo prinesel več škode kot koristi.

Foto: iStock

Za zmanjšanje najstniških nosečnosti je nujna vpletenost staršev in njihovo svetovanje, je povedal Bob McCoskrie iz skupine Family First. “Kontracepcija se ukvarja le z nezaželeno nosečnostjo, nikjer pa ni slišati nič o nevarnostih spolno prenosljivih bolezni, do katerih lahko pride ob povečani spolni aktivnosti. Če bo kontracepcija brezplačna, starši ne bodo mogli več odigrati svoje vloge, ki bi jo sicer morali. Kar bi se morali vprašati, je: kakšno sporočilo bi s tem dali najstnikom?” 

Foto: iStock

Gre za občutek lažne varnosti
V Family First poudarjajo izsledke ameriške raziskave, da večji dostop do nujne kontracepcije vpliva na povečano stopnjo spolno prenosljivih bolezni, ker daje ta občutek lažne varnosti, pri tem pa se pojavljajo tudi stranski učinki, kot so: neredne menstrualne krvavitve, omotica, glavoboli, izcedki iz nožnice, bolečine v prsih, povečanje telesne mase itd. “Najstnice si zaslužijo biti obveščene o resnih posledicah, ki lahko nastanejo zaradi zgodnje spolne aktivnosti, namesto da imajo napačen občutek varnosti,” poudarja McCoskrie.

N. Ž.