fbpx

Grška upokojenka s 1800 evri pokojnine

Foto: STA

Poslanci v grškem parlamentu razpravljajo o rebalansu proračuna, v katerem so predvideni višji davki, varčevalni ukrepi ter reforma zdravstva in sociale.

Delavci iz zasebnega sektorja so šli na ulice Aten in začeli 24-urni stavkovni mimohod, kar je že druga stavka v Grčiji v zadnjih treh tednih. Protestirali so proti rezom v pokojninskem sistemu.

Grškim upokojencem so bile pokojnine v času krize že večkrat zmanjšane, nekaterim celo prepolovljene. Nekateri pravijo, da s 300 evri ne morejo preživeti, poroča HRT.

Presežni delavci kar v pokoj
Problem izvira iz časov, ko so grška podjetja veliko presežnih delavcev poslala kar v pokoj in tako skrb za njih prepustila različnim državnim skladom, kar je v krizi, v kateri se je znašla Grčija, popolnoma sesulo pokojninski sistem.

Potratno porabo morajo zmanjšati
Da bi vzpostavili vzdržljiv pokojninski sistem, bodo morali Grki zarezati v proračun, koliko, pa je odvisno od aktivnosti gospodarstva. Vendar bi to in naslednje leto morali porabo znižati vsaj za 8 odstotkov. Nekatere pokojnine bodo prepolovljene, v pokoj pa bodo Grki do leta 2022 morali iti s 67 letom. Postopno, do leta 2019, bodo ukinili tudi dodatke za upokojence iz sklada za socialo.

Vse to pa ne bo dovolj, če se v doglednem času ne popravi gospodarska rast.

Namesto 700 evrov za delo – 1800 za pokojnino 
O tem, zakaj je grški pokojninski sistem v hudi krizi, priča primer grške novinarke, ki se je znašla med presežnimi delavci. Novinarka iz Grčije še nima petdeset let, pa je že v pokoju in prejema 1800 evrov pokojnine. Če bi ostala na svojem delovnem mestu, bi prejemala zgolj 700 evrov plače.

M. P.