Grška upokojenka s 1800 evri pokojnine

Foto: STA

Poslanci v grškem parlamentu razpravljajo o rebalansu proračuna, v katerem so predvideni višji davki, varčevalni ukrepi ter reforma zdravstva in sociale.

Delavci iz zasebnega sektorja so šli na ulice Aten in začeli 24-urni stavkovni mimohod, kar je že druga stavka v Grčiji v zadnjih treh tednih. Protestirali so proti rezom v pokojninskem sistemu.

Grškim upokojencem so bile pokojnine v času krize že večkrat zmanjšane, nekaterim celo prepolovljene. Nekateri pravijo, da s 300 evri ne morejo preživeti, poroča HRT.

Presežni delavci kar v pokoj
Problem izvira iz časov, ko so grška podjetja veliko presežnih delavcev poslala kar v pokoj in tako skrb za njih prepustila različnim državnim skladom, kar je v krizi, v kateri se je znašla Grčija, popolnoma sesulo pokojninski sistem.

Potratno porabo morajo zmanjšati
Da bi vzpostavili vzdržljiv pokojninski sistem, bodo morali Grki zarezati v proračun, koliko, pa je odvisno od aktivnosti gospodarstva. Vendar bi to in naslednje leto morali porabo znižati vsaj za 8 odstotkov. Nekatere pokojnine bodo prepolovljene, v pokoj pa bodo Grki do leta 2022 morali iti s 67 letom. Postopno, do leta 2019, bodo ukinili tudi dodatke za upokojence iz sklada za socialo.

Vse to pa ne bo dovolj, če se v doglednem času ne popravi gospodarska rast.

Namesto 700 evrov za delo – 1800 za pokojnino 
O tem, zakaj je grški pokojninski sistem v hudi krizi, priča primer grške novinarke, ki se je znašla med presežnimi delavci. Novinarka iz Grčije še nima petdeset let, pa je že v pokoju in prejema 1800 evrov pokojnine. Če bi ostala na svojem delovnem mestu, bi prejemala zgolj 700 evrov plače.

M. P.

 • viktorh

  “Namesto 700 evrov za delo, 1800 za pokojnino”
  In zavedeni Slovenci te ljudi velikodušno podpiramo zaradi nerazsodne oblasti.

 • althar

  “Namesto 700 evrov za delo, 1800 za pokojnino”

  To je pa skoraj tako kot Svetlana Makarovič.

  • stajerc5

   Na “borce” si pa pozabil? Samo cca. 25 000 jih je!

   • epson mlacni

    Čez par let jih bo 30.000, konec 1941 pa je bilo v Sloveniji manj kot 1000 partizanov.

    Kdor zna, zna.

  • Nickname

   Točno. Nekateri delajo za 700 € , da imata lahko Stanovnik, mali sivi in čarovnica po par jurjev penzije…

   • MEFISTO

    700 Evrov je že redkim dosegljiva plača.

 • Rožle

  Eni znajo pa do konca …uživat življenje…!

 • Bilderberg

  Pri nas so bili ravno tako primeri, da je trgovka ki je šla v pokoj, dobila toliko ali celo nekaj več penzije kot je imela plače. In čez leto ali dve so njene sodelavke ki še delajo, imele za 30% nižje plače.
  Slovenski pokojninski sistem je v nebo vpijoče krivičen. Nek učitelj ki je šel v pokoj pred 7 leti ima recimo pokojnine 1200 eurov, ta ki gre v pokoj sedaj pa ima pokojnine 800 eurov. Čeprav sta oba delala enako delo in približno enako služila. To preprosto ne gre.
  Naši upokojenci radi povedo da so oni v pokojninske blagajno vplačevali. In da dobivajo svoje. To seveda ne drži saj so vplačevali v dinarjih, nekateri so se upokojevali zelo mladi in niti približno tolik niso vplačali kot sedaj dobivajo ven. Sploh so pa vplačevali v dinarjih ob 40.000% inflaciji in je to vse šlo v nič. Pokojninsko blagajno so pa izropali javni paraziti. Tega denarja torej ni.
  Če pa gre za medgeneracijsko solidarnost zakaj pa se potem vsem ne obračunavajo pokojnine na ist način za enako količino dela in približno enaka vplačila? Ampak mlajši upokojenci dobijo manj?! To ni pošteno. Da ne omenjam razne zaslužne pokojnine ki se delijo po javno parazitski pripadnosti. Zakaj take pokojnine nikoli ne dobi nek uspešen obrtnik ali podjetnik, ki je državi vplačal ogromno davkov. Dobijo pa to taki ki davkov sploh plačevali niso, in so dobivali celo plačo od države?!
  Istočasno pa se tem ki so vplačevali do 15 let, po novem pa do 20 let, vse kar so vplačali vzame in se jim pokojnina ne da?! Tega ni nikjer na svetu. To je denar od teh ki so ga vplačali. Če si vplačeval 1 leto moraš dobit pokojnino za 1 leto. Kot je to v tako osovraženem kapitalizmu (no tega najbolj sovražijo javni paraziti ker v kapitalizmu so razmerja neprimerno bolj poštena).
  Nas prej ali slej čaka Avstralski model pokojnin ali nekaj podobnega (morda Švedski).

  • dr Janez Sveti

   Dregaš v privilegije. S takšnim programom pogoriš na volitvah.
   Obljubi 1000 € pokojnine, zvišanje plač učiteljem, in zdravnikom za 15%. Obljubi, da bodo vsi odpuščeni ki so težko zaposljivi in če jih malo boli kakšna stvar šli v pokoj z najmanj 800 €. Zmaga je tvoja. Aha,pa ne pozabi se naučit dajat medle odgovore in nove obraze.
   Poudari, da smo socialna država, ter da bodo vrtci in malice v šoli brezplačni, prevozi na delo plačani, božičnice, regresi,najmanj mesec dopusta in mesec bolniške…plačano.
   Dr Janez Sveti svetovalec

   • Bilderberg

    Saj potem pa ni čudno, da so volitve in predvolilni čas, v glavnem igra: “Kdor bolje laže, ta zmaga”.
    Tak volilni sistem, ki to dopušča, je treba zamenjat, saj to veze nima z demokracijo. Še huje. To vodi v prepad in konflikte.
    Samo naj nam nehajo nakladat o neki socialni državi. Ker socialna država ni samo to da nekoga spraviš ob vse, potem mu pa daš nekaj miloščine da lahko komaj vegetira.

 • viktorh

  Zelo težko berem, ko nekdo razpravlja o pokojninskem sistemu, krivicah, jih primerja z neprimerljivimi, pri tem pa zanemari podatke, da so se vsa leta iz tega napajali vsi, le upokojenci ne.
  Poleg tega je rdeča oblast sprejela toliko zakonov, ki omogočajo izjeme in privilegije določenim skupinam ljudi. Oficirji in policisti so prejemali penzije na osnovi povprečja zadnjih šest MESECEV. Ni potrebno poudarjati, da je večina v tem času napredovala za en čin. Vsa leta se iz tega plačujejo borčevske penzije, vsako leto jih je več. Izplačujejo se penzije za posebne dosežke na znanstvenem, kulturnem, športnem in ne vem še kakšnem področju. Privilegirancev je ogromno, med njimi tudi Makarovićka, Stanovnik, Kučan, Cerar…in še in še.
  Le kdo naj vse to sfinansira, če pa politika vsak čas posega v sistem z novimi in novimi izjemami.

 • Bilderberg

  Realno gledano, tako v Grčiji kot Sloveniji, živijo na realnem nivoju ustvarjenega, samo podjetniki, obrtniki (ti dvoji celo pod nivojem tega kar dejansko ustvarijo ker jih ropajo javni paraziti), vlagatelji in delavci v privatnem gospodarstvu. Vsi ostali živijo nad realnimi zmožnostmi države in trošijo nekaj kar jim v resnici ne pripada.

 • j52

  pa naj še kdo reče,da se Grkom slabo godi,poglejmo naše uboge slovenske upokojence,ki imajo komaj za preživetje,sramota

  • Bilderberg

   Istočasno se pa ti upokojenci ne bodo strinjali da bi vsi upokojenci dobili enako?! In bi s tistim lahko bolje preživeli?!

   • dare326

    Vedno sem imel nadpovprečno plačo, penzija pa je manj kot 700 €. Strinjam se s Hitlerjevim predlogom, lol.

 • xtc

  Komunizem in socializem nazadnje požreta in uničita še vsakodržavo,le če prilezeta na oblast.

 • dež

  Čudi me, da obstoječega “Zakona” še nihče ni dal na US. Ker je očitno diskriminatoren. Dve osebi, ki sta se upokojili pri enaki starosti, enaki delovni dobi in enaki pokojninski osnovi, vendar 10 do 20 let narazen, imata lahko do 50% različno pokojnino, na škodo mlajšega. Stvar je v nebo vpijoča, pa se nihče ne zgane.
  Pokojnina bi morala biti odvisna od vplačanih prispevkov in od nič drugega. Tisti, ki ni vplačal nič, dobi nič. Vse izjeme se iz fonda za pokojnine izločijo. Za vse tiste, ki na ta način ostanejo brez pokojnin, naj država pripravi nek sklad, iz katerega se jim zagotovi minimum za preživetje. Če imajo ti ljudje kaj premoženja, po njihovi smrti preide v last sklada.
  Enačba, po kateri do 30 leta študiraš, se pri 35 zaposliš, nato pa delaš še 40-45 let se ne izide.
  Ker je sedanji sistem nevzdržen in bo denarja zmanjkalo, bi jaz za začetek proporcionalno znižal vse penzije za 10 – 15 %. Naslednji korak so spremembe iz 1 in 2 odstavka tega komentarja, potem pa se višina pokojnin lahko tudi dvigne. Problem je le v tem, da ne vidim junaka, ki bi to lahko izpeljal.

  • dare326

   Res je, strugar, ki je šel pred nekaj leti v pokoj ima 40 % višjo penzijo od inženerja, ki je šel v pokoj letos.

 • Vrhovnisodnik

  Kdo pri nam štanca borce, živih je nekaj čez 7000, borčevskih pokojnin se pa več kot 24.000 iz plačuje, kdo je tu nor.

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!