fbpx

Grški minister za migracije priznal, da je sistem za sprejemanje migrantov tik pred popolnim kolapsom

Foto: epa

Grčija bo prenehala z jemanjem migrantov nazaj v okviru kontroverzne Dublinske uredbe, saj Grki enostavno niso več sposobni sprejemati migrantov, grški sistem za sprejemanje le-teh pa je tik pred popolnim kolapsom, je grški minister za migracije priznal v intervjuju.

Ker Evropska komisija izvaja pritiske nad Atenami, da morajo te izvajati Dublinsko uredbo, ki določa, da se migrante vrne v državo, v kateri so vstopili v Evropsko unijo, je grški minister za migracije Yannis Mouzalas za Spiegel povedal, da njegova država ni v položaju, ko bi to lahko storila: “Grčija je že prevzela veliko breme. Sprejeli smo že 60 tisoč migrantov … in bila bi napaka, če bi Grčijo z migranti obremenili še bolj,” je dejal ter dodal, da želi Nemčija, glavna destinacija za migrante, “da bi države, skozi katere vstopijo migranti v Evropsko unijo, nosile velik del bremena”.

V skladu z Dublinsko uredbo je evropska država, v kateri prosilec za azil prvič vstopi v Evropsko unijo, odgovorna za obravnavanje prošnje za azil. Prav tako so migrantom v tej prvi državi dovžni odvzeti prstne odtise ob prihodu, da se zagotovi neizpodbiten dokaz o vpisu.

Migrante bi sprejeli le še kot simbolično gesto
Na novinarsko vprašanje, ali v Atenah izključujejo izvajanje Dublinske uredbe, je Mouzalas odgovoril pritrdilno in dodal, da želi, “da bi Nemci razumeli, da to ni zaradi političnih ali ideoloških razlogov ali ker ne bi cenili pomoči Nemčije. Grčija preprosto nima več zmogljivosti za spopadanje z dodatnim prihodom migrantov.” Dodal je še, da je na tej stopnji Grčija pripravljena sprejeti le majhno število migrantov kot simbolično gesto, kar kaže, “da ne nasprotujemo Dublinski uredbi”. Grčija je “dosegla svoje meje” in “ne more sprejeti niti enega migranta več”, je potrdil ter Evropo pozval k zdravemu razumu.

Marjanca Scheicher