fbpx

Guaido se bo z množico Venezuelcev podal proti kolumbijski meji po humanitarno pomoč

Madurova blokada humanitarne pomoči iz Kolumbije (vir: twitter)

Vodja venezuelske opozicije in začasni predsednik države Juan Guaido poziva tisoče somišljenikov, naj se odpravijo proti kolumbijski meji in se postavijo po robu Madurovi vojski, ki preprečuje vstop humanitarne pomoči v državo. Gre za prelomno točko venezuelske krize, ključno vlogo bo odigrala vojska.

Guaidoju naj bi se pri pohodu na mejo s Kolumbijo, kjer čakajo tovornjaki s humanitarno pomočjo, po poročanju NPR pridružilo okoli 400 tisoč ljudi. Guaido namerava s to vojsko prostovoljcev prebiti blokado venezuelske vojske, ki preprečuje uvoz humanitarne pomoči iz ZDA, ki zajema več sto tisoč ton hrane.

Venezuelski diktator Nicolas Maduro je svojim generalom že naročil, naj pripravijo načrte, kako bi na meji povzročili čim več škode. Maduro se dnevno pojavlja na televiziji, pripadnike opozicije pa imenuje izdajalci in jih označuje za kolaborante s sovražnikom. V humanitarni pomoči, ki je prispela iz ZDA, vidi trojanskega konja. Po drugi strani pa Maduro vztraja, da je pripravljen na dialog.

Začasni venezuelski predsednik Juan Guaido (Vir: Twitter)

Guiadojeva karavana naj bi prispela na kolumbijsko mejo 23. februarja. Kako se bo odzvala venezuelska vojska, pa bo pokazal čas. Ali bodo res naredili masaker ali pa se bodo postavili na stran ljudstva, bo pokazal čas. Vsekakor pa gre za prelomno točko v venezuelski krizi, ki traja že slab mesec.

Ivan Šokić