fbpx

Guverner New Yorka grozi, da bo ameriški predsednik potreboval vojsko, če želi priti v NYC! Toda Trump jo ima!

Guverner zvezne države New York Andrew Cuomo grozi ameriškemu predsedniku Donaldu Trumpu (foto: EPA)

Guverner New Yorka Andrew Cuomo je v sredo, 2. septembra 2020, napadel ameriškega predsednika Donalda Trumpa, zaradi sprejetja memoranduma, ki Trumpovi administraciji nalaga revizijo potencialnih finančnih rezov mest, ki so jih zajeli izgredi. Trumpova logika je: če so Demokrati sami podpihoval izgrede in jih niso želeli ustaviti, morajo sami, brez pomoči zveznih oblasti tudi pokriti nastalo škodo. 

“Moja administracija bo naredila vse v svoji moči, da prepreči šibkim županom in mestom brez zakonov, da bi vzeli zvezni denar, medtem ko dopuščajo anarhistom, da napadajo ljudi, požigajo stavbe in uničujejo življenja,” je preko Twitterja opozoril ameriški predsednik Donald Trump.

To ni bilo povšeči guvernerju zvezne države New York, Andrewu Cuomu, ki je v sredo zvečer sklical izredno novinarsko konferenco na kateri je med drugim celo grozil ameriškemu predsedniku. “Ne more imeti toliko telesnih stražarjev, da bi se lahko sprehodil po New York Cityju,” je Cuomo povedal novinarjem. “Pozabite na telesne stražarje, naj pripelje kar vojsko, če misli, da se bo sprehajal po ulicah New Yorka. Newyorčani ne želijo imeti opravka z njim.”

Cuomo se je proti koncu novinarske konference zavedel, kaj je izustil in je hitel s pojasnjevanjem, da je zgolj želel povedati, da je Trump nezaželen v New Yorku. “To sem mislil glede telesnih stražarjev.” A kakor poroča RT, je bilo že prepozno. Na Cuoma so se vsule kritike, ki so guvernerja obtoževale, da si želi državljanske vojne.

A medtem, ko Cuomo grozi Trumpu, Breitbart poroča, da je največji policijski sindikat v NYC podprl Trumpa in njegovo agendo za zakon in red. Na to je spomnil tudi upokojeni policist John Cardillo, ki je Cuomu zabrusil, da Trump že ima vojsko, ki se ji reče Newyorška policija, medtem ko so ostali pozvali FBI, tajno službo in pravosodno ministrstvo naj se pogovorijo z guvernerjem.

Trump je v izdanem ukazu, da se mesta, kjer dovolijo izgrede in uničevanje javne ter zasebne lastnine, odreže od zveznega seska. Pri tem je izpostavil predvsem NYC, Portland, Seattle in Washington DC. Bela hiša trdi, da so mesta s svojim (ne)delovanjem zanemarila svojo dolžnost, da bi “zaščitila življenje, svobodo in lastnino,” zaradi česar “ne bodo upravičena do denarja iz zvezne davkoplačevalske blagajne”, saj so dopustili da v njihovih mestih nastopi brezvladje.

Ivan Šokić