fbpx

Hamza bin Laden na seznamu ameriških teroristov

Osama bin Laden (foto: STA).

Hamza bin Laden, sin pokojnega vodje Al Kaide Osame bin Ladna, je na seznamu posebnih globalnih teroristov. Ameriški  državljani z njim ne smejo imeti nobenih stikov, ameriško pravosodje je zamrznilo vse njegovo premoženje.

Hamza bin Laden, ki se je rodil leta 1989 v mestu Džeda v Savdski Arabiji, je od smrti očeta Osame bin Ladna leta 2011 eden izmed propagandistov Al Kaide. V pismih, ki jih je ameriška vojska našla v njegovem skrivališču v Pakistanu, je Hamza prosil vodjo Al Kaide v Savdski Arabiji, da se želi uriti pod njegovim okriljem. Neimenovani analitik ameriške obveščevalne agencije Cia je dejal, da se oče in sin takrat nista videla osem let.

Osama bin Laden je koval načrt, da pošlje po sina, ki je bil v hišnem priporu v Iranu, da bi ga izučil za naslednjega vodjo Al Kaide. Hamzo bin Ladna je uradno za člana teroristične skupine leta 2015 proglasil njen vodja, Ajman al Zavahiri, mlajši bin Laden pa je v avdioposnetku takrat pozval k napadom na glavna mesta zahodnih držav in njihovih zaveznic. V lani objavljenem posnetku je pozival k napadom na ZDA in ameriške državljane doma in v tujini.

B. J., STA