fbpx

Hrvaška neuradno ne podpira “covid-19 potnih listov”, kljub astronomskim izgubam v turizmu!

(Foto: Nova24TV)

“Vsekakor bo potrebno imeti potrdila o tem, da ste cepljeni,” je pozvala predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen, ki se bo še ta teden sestala z evropskimi voditelji in z njimi preverila možnosti za uvedbo tako imenovanih covid-19 potnih listov. Nekatere države so predlog von der Leynove že podprle, kot so denimo Grčija, Estonija in Madžarska. Hrvaška pa zaenkrat potrdil zaenkrat še ne podpira, saj jim je omejevanje gibanja s potrdili diskriminatorno, a bodo po drugi strani podprli rešitev, če bo sistemsko rešena. 

Voditelji evropskih držav bodo v četrtek razpravljali o epidemiji koronavirusa in o poteku cepljenja. Kot so se že pred časom v javnosti pojavljale informacije o uvedbi tako imenovanih covid-19 potnih listov bi v razpravo radi vključili tudi omenjena potrdila, ki bi pričala o tem, da je bila oseba cepljena.

Grčija, Madžarska in Estonija pozdravljajo idejo Evropske unije o uvedbi posebnih potrdil o cepljenju oziroma o imunosti zoper covid-19. V nasprotju s predsednico Evropske komisije Ursulo von der Leyen pa Hrvaška zaenkrat covid-19 potnih listov ne podpira, saj si želijo, da bi le-ti bili dodelani na ravni EU. “Če obstaja skupni pristop, se bomo pridružili tem evropskim pogovorom. Trenutno to ni na dnevnem redu, količine cepiv so premajhne za sprejemanje tovrstnih odločitev. Najprej mora biti cepljen večji delež prebivalstva, preden se začnemo o tem tudi pogovarjati,” je za Jutarnji list dejal Davor Božinović, podpredsednik hrvaške vlade.

Podpredsednik hrvaške vlade Davor Božinović (Foto: epa)

Kljub temu, da se je hrvaški turizem lansko leto znašel na veliki preizkušnji, pa hrvaški pravni strokovnjaki menijo, da je ideja o povezovanju prostega pretoka ljudi s cepljenjem protislovna. Cepljenje tako v večini držav ostaja prostovoljno, z uvedbo covid-19 potnih listov pa bi po njihovem mnenju lahko povzročili diskriminacijo. Po poročanju STA, posebej izpostavljajo dejstvo, da posamezniki sami ne morajo izbrati, kdaj se bodo cepili, saj vsaj še nekaj mesecev ne bo na voljo toliko cepiva, da bi se lahko cepil vsak, ki si to želi.

Hrvaški premier Andrej Plenković (Foto: epa)

Hrvaški premier Andrej Plenković je na novinarski konferenci prejšnji teden v Zagrebu dejal, da se med pripravami na četrtkovo srečanje s partnerji v EU pogovarjajo tudi o uvedbi potrdila o cepljenju. Na novinarsko vprašanje, ali je s tem napovedal, da bodo za turiste potrebna potrdila o cepljenju, je odgovoril, da si “številni kolegi v EU to želijo, ker želijo biti odgovorni”.

Hrvaška bo krepila svoj turizem kot varna destinacija
Medtem ko za nadaljnje odločitve  Zagrebu čakajo na dogovore voditeljev iz Bruslja, pa se je hrvaško ministrstvo za turizem in šport že pripravlja na uvedbo seznamov, kamor bi uvrstili varne destinacije. Z omenjenim ukrepom si želijo gostom ponuditi varne destinacije in privabiti goste. Poleg nacionalnih označb bodo podelili tudi mednarodne označbe, potem ko je Hrvaška lani dobila označbo varna potovanja. “Smo se že izkazali kot varna destinacija, saj se lani poleti noben turist ni okužil v hotelih,” je za Jutarnji list navedla tiskovna predstavnica hrvaškega ministrstva za turizem Ivana Crnić.

Sara Rančigaj