fbpx

Hrvaška s ponedeljkom uvaja obvezno nošenje mask v notranjih javnih prostorih, simptomi bolezni v poletnem valu spremenjeni!

Epidemija novega koronavirusa na Hrvaškem. (Foto: epa)

Hrvaška je sprejela odločitev, da je nošenje maske obvezno v vseh zaprtih javnih prostorih, saj se število okužb z novim koronavirusom vztrajno povečuje. V soboto je bilo po podatkih na Hrvaškem okuženih kar 140 posameznikov, s tem pa so dosegli rekord po številu okužb od pojava koronavirusa. Največ okužb so zabeležili v glavnem mestu Zagrebu in na vzhodu države. Opažajo sicer, da so simptomi bolezni blažji kot v spomladanskem prvem valu, a ne morejo z gotovostjo trditi, ali je za to zaslužno toplejše vreme, ali pa je virus preprosto oslabil.

Direktorat za nacionalno varnost je sporočil, da bo s ponedeljkom obvezno nošenje mask v trgovinah. Maske bodo tako morali nositi zaposleni, kot tudi stranke. Maska pa bo prav tako tudi obvezna za vse zaposlene v barih, restavracijah in v vseh ostalih prostorih, kjer imajo tesen stik s strankami. Pravila za javni prevoz pa že nekaj tednov velevajo, da so maske obvezne, poroča Reuters.

V času pomladnih mesecev je Hrvaška uspešno zajezila širjenje koronavirusa, bila je celo med najbolj uspešnimi državami, medtem pa je do začetka junija število okužb padlo in je bilo okuženih le nekaj oziroma okužb sploh ni bilo. Po odprtju meja, začetku turistične sezone in odprtju klubov, pa je število okužb ponovno pričelo naraščati. Največ krivde za širjenje okužb so pripisali številu porok. Na Hrvaškem trenutno dopustuje približno pol milijona turistov iz centralne Evrope in Nemčije, ki se nahajajo na območju Jadranske obale, a je bilo med njimi zelo malo zabeleženih okužb.

Epidemija novega koronavirusa na Hrvaškem. (Foto: epa)

Po poročanju Večernjega lista je hrvaška strokovnjakinja za viruse Andreja Ambriović Ristov izjemno zaskrbljena, saj pravi: “Če bomo jesen dočakali z velikim številom obolelih, nas ne čaka nič dobrega.” Hkrati tudi opozarja, da virus ni oslabel in da princip čredne imunitete ne deluje. Sicer pravi, da postajajo simptomi virusa šibkejši, a je to lahko le zaradi sezone, saj je manj prisotnih mikroorganizmov, ki bi še dodatno oslabili naš imunski sistem. Ambriović Ristova sicer ne izključuje možnosti, da se simptomi bolezni slabijo, a bomo to z gotovostjo vedeli šele jeseni, ko se bo tudi ozračje ohladilo. Zato še vedno preventivno priporoča, da posamezniki v zaprtih javnih prostorih nosijo masko, da se prepreči okužbe na druge osebe.

Sara Kovač