fbpx

Hrvaška stranka HDZ trdno v sedlu: Uživa večjo podporo kot druga in tretja stranka skupaj

Foto: STA

Vodilna hrvaška stranka HDZ, ki jo vodi premier Andrej Plenković, uživa dvakrat večje zaupanje kot prva zasledovalca, SDP in Živi zid, skupaj. 

Vladajoča hrvaška stranka HDZ je visoko v vrhu, čeprav naj bi februarja izgubila 0,4 odstotka podpore v primerjavi z januarjem, a je z 28,4-odstotno podporo med volivci prepričljivo na vrhu najbolj priljubljenih hrvaških strank, je pokazala redna mesečna raziskava Crobarometar, ki jo je v ponedeljek zvečer objavila komercialna televizija Nova TV.

Največja opozicijska stranke SDP je s 13,7 odstotka na drugem mestu, kar je najnižja podpora socialdemokratom po januarju 2004, ko je stranko podpiralo 13 odstotkov volivcev. Že drugi mesec zapored podpora pada tudi populističnemu Živemu zidu, ki se je februarja ustavila pri 12,4 odstotka, potem ko je stranka decembra lani za las prehitela SDP. Rahlo presenečenje je 5,6-odstotna podpora novi levosredinski stranki Start, ki je že ob prvi uvrstitvi v Crobarometer presegla volilni prag in se približala konservativnemu Mostu neodvisnih list (Most) s 6,3 odstotka.

V raziskavi so zajeli posamezne politične stranke in ne koalicije, kot je amsterdamska koalicija sredinskih in levosredinskih strank, ki se je zbrala za evropske volitve. Seštevek odstotkov sedmih strank članic amsterdamske koalicije je približno deset odstotkov, poroča STA. V raziskavi agencije Ipsos puls je sodelovalo 991 vprašanih, med katerimi je bilo 5,4 odstotka neodločenih.

H. M.