Hrvaška stranka HDZ trdno v sedlu: Uživa večjo podporo kot druga in tretja stranka skupaj

Foto: STA

Vodilna hrvaška stranka HDZ, ki jo vodi premier Andrej Plenković, uživa dvakrat večje zaupanje kot prva zasledovalca, SDP in Živi zid, skupaj. 

Vladajoča hrvaška stranka HDZ je visoko v vrhu, čeprav naj bi februarja izgubila 0,4 odstotka podpore v primerjavi z januarjem, a je z 28,4-odstotno podporo med volivci prepričljivo na vrhu najbolj priljubljenih hrvaških strank, je pokazala redna mesečna raziskava Crobarometar, ki jo je v ponedeljek zvečer objavila komercialna televizija Nova TV.

Največja opozicijska stranke SDP je s 13,7 odstotka na drugem mestu, kar je najnižja podpora socialdemokratom po januarju 2004, ko je stranko podpiralo 13 odstotkov volivcev. Že drugi mesec zapored podpora pada tudi populističnemu Živemu zidu, ki se je februarja ustavila pri 12,4 odstotka, potem ko je stranka decembra lani za las prehitela SDP. Rahlo presenečenje je 5,6-odstotna podpora novi levosredinski stranki Start, ki je že ob prvi uvrstitvi v Crobarometer presegla volilni prag in se približala konservativnemu Mostu neodvisnih list (Most) s 6,3 odstotka.

V raziskavi so zajeli posamezne politične stranke in ne koalicije, kot je amsterdamska koalicija sredinskih in levosredinskih strank, ki se je zbrala za evropske volitve. Seštevek odstotkov sedmih strank članic amsterdamske koalicije je približno deset odstotkov, poroča STA. V raziskavi agencije Ipsos puls je sodelovalo 991 vprašanih, med katerimi je bilo 5,4 odstotka neodločenih.

H. M.

 • xtc

  Očitno Hrčki premorejo več pameti kot Slovenci.

  • Stric iz ozadja

   Hrvaska je podprla marakesko deklaracijo, v cem so torej razlicni?

 • stajerc5

  Nemska social-demokratska stranka SDP je v 20-tih letih padla iz 40% na 16%!!!
  Rdece strupene slovenacke mravljice, vam to mogoce kaj pove!???

  • DEATH TO COMMUNISM

   Levuharjem to ne pove nič. Oni samo mislijo, da je v Nemčiji 24% več bebcev… njihov nivo, pač.

 • tramal

  Hrvatje strmo navzgor ,Slovenija strmo navzdol.Čez pet let bodo Slovenci hodili na Hrvaško delat in ne obratno kot je danes.

 • Olga101

  Na Hanzi pa politkomisarje skrbi svoboda novinarskega dela na Hrvaskem?!! Gostili so levičarskega Stankoviću, ki jim je na njihovo žalost povedal, da nima problemov s cenzuro…
  Medtem na HTV poročajo, da so jim levičarji – SDP onemogočili poročanje s seje…
  Bodo presstituti s Hanzi intervenirali v zaščito novinarjev HTV in poklicali levičarje na odgovornost???!

 • hle

  V Sloveniji je ena stranka na volitvah dobila več glasov kot naslednji dve skupaj pa vendar ni zmogla sestavit vlade

  • DEATH TO COMMUNISM

   Zato, ker je slovenski volilni sistem katastrofalen za narod in državo. Vsak, ki mu je trenutni volilni sistem dober ali vsaj sprejemljiv, je navaden bebec!

   • hle

    Ta sistem je bil uveden za časa demosa kot jaz vem in če bi bil drugačen bi se nasprotna stran temu prilagodila in bi bil končni rezultat verjetno precej podoben tako da ne bi jaz opravičeval tega da pri nas ne more zavladat zdrava pamet ravno z volilnim sistemom

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!