fbpx

Hrvaške varnostne službe opozarjajo: V kratkem Hrvaški grozi migrantski val z 10 tisoč novimi migranti! Poraženi pripadniki Islamske države bodo predstavljali veliko varnostno grožnjo!

Fotografija je simbolična (Foto: Twitter)

Hrvaške varnostne službe opozarjajo, da se bo Hrvaška v prihajajočih mesecih soočila z novim valom nezakonitih migrantov, ki si želijo preko Hrvaške priti na območje srednje in zahodne Evrope. V Srbiji se namreč že nahaja okrog 4 tisoč migrantov, v Bosni in Hercegovini pa okrog 4.500 migrantov, ki jim je edini cilj, da se prebijejo na Hrvaško in seveda naprej v Slovenijo.

Hrvaški mediji opozarjajo, da se bo Hrvaška kmalu soočila s prvim valom okrog 10 tisoč migrantov, ki želijo na nezakonit način vstopiti v državo. Po ocenah se sedaj v Grčiji giblje med 10 tisoč in 20 tisoč ljudi, ki želijo preko Makedonije, Srbije, drugi pa preko Albanije in Črne gore vstopiti v Bosno in Hercegovino in nato iti naprej proti Hrvaški.

Poraženi pripadniki Islamske države kot varnostni problem
Istočasno se na kopenskem delu Grčije nahaja okrog 70 tisoč migrantov, ki bi se lahko s prihodom lepega vremena pričeli premikati proti Zahodu, napovedujejo uradni organi Bosne in Hercegovine. Dodaten varnostni problem predstavljajo poraženi pripadniki Islamske države, ki so se pred kratkim predali kurdskim silam v Siriji. Gre za okrog 800 tujih borcev, ki so se borili za Islamsko državo in ki se jih Kurdi želijo rešiti, ob tem pa je potrebno pripomniti, da jih njihove matične države ne želijo sprejeti. Hrvaške varnostne službe po poročanju Jutranjega lista ocenjujejo, da se bodo nekateri poraženi borci s pomočjo lažnih dokumentov ali celo brez njih vključili v migrantski val in se na ta način dokopali do Bosne in Hercegovine in Hrvaške. Ravno zato je cilj, da se tem posameznikom onemogoči, da bi pod drugo identiteto živeli v Bosni in Hercegovini ali celo na Hrvaškem, seveda v primeru, če je to njihov namera.

Foto: Twitter

O resnosti situacije pričajo uradni podatki, ki jih je objavil Slobodan Ujić, direktor Službe za zadeve s tujci v Bosni in Hercegovini. Po njegovih besedah je v prvih treh mesecih v Bosno in Hercegovino vstopilo 3.805 nezakonitih migrantov, kar je dvakrat več kot v enakem obdobju lani. Ocenjuje, da bo letos v BiH vstopilo okoli 40 tisoč nezakonitih migrantov, kar je 40 odstotkov več kot leta 2018. Več kot 95 odstotkov jih ne želi ostati v BiH, vendar želijo iti naprej na Hrvaško in naprej v Evropo.

Na pomoč bo pristopila tudi Madžarska 
V Bosni in Hercegovini uradno priznavajo, da njihova mejna policija nima ne ljudi in ne denarja za zaščito meje pred novim valom nezakonitih migrantov. Iz tega razloga je predsedstvo BiH prejšnji teden odobrilo angažma inženirskih enot vojske BiH pri zaščiti vzhodne meje BiH proti Srbiji, na pomoč pa prihaja tudi 150 mejnih policistov z Madžarske. Tisto, kar je še posebej zaskrbljujoče za hrvaške varnostne službe, je nedelovanje varnostnega sistema v BiH. Enega izmed glavnih problemov naj bi predstavljal minister za varnost v BiH Dragan Mektić, ki bi moral skrbeti za usklajevanje dela služb za nadzor nad migracijami, ta pa v bistvu skrbi za to, da se migrantom še olajša prehod na Hrvaško, pri čemer ima  podporo obveščevalno-varnostne agencije BiH Osa in njenega direktorja Osmana Mehmedagića.

Konec koncev je dobro poznana izjava Mektića, kako migranti ne predstavljajo problema za BIH, ker gredo naprej proti Hrvaški. Mektić in druge službe po poročanju Jutarnjega lista namreč ne vidijo problema v prihodu več tisoč migrantov v BiH, ampak v tem, da hrvaška policija vrača nezakonite migrante BiH. Pričakovati je, da bo zaradi pričakovanih vračanj iz BiH prihajalo do okrepljenih medijskih in političnih napadov.

Foto: Nova24TV

Nezakoniti migranti, med katerimi je največ državljanov Pakistana, v največji meri poskušajo vstopiti na Hrvaško preko območij Bihaća in Velike Kladuše. Iz tega razloga lokalne oblasti v sodelovanju s policijo migrantom poskušajo onemogočiti prihod, saj nimajo zadostnih kapacitet zanje. Po najnovejših informacijah lokalnih medijev se v sodelovanju s Turčijo načrtuje izgradnja velikega migrantskega centra za 5.000 migrantov v občini Bužim ob meji s Hrvaško. V primeru, da bo do tega res prišlo, Hrvaška to ocenjuje kot nov velik varnostni problem. Medtem ko je meja s Srbijo uspešno zavarovana, da tam nezakonitih prehodov ni, kot najbolj kritično označujejo prav mejo z BiH. Sicer pa sogovorniki za hrvaški časopis izpostavljajo dobro sodelovanje s slovensko policijo in mejno službo.

H. M.