fbpx

Hrvaški premier Plenković se bo soočil s preteklostjo, kdaj se bo slovenska politika?

Foto: STA

Hrvaška se aktivno vključuje v soočenje z zgodovino in preteklostjo. Naši politiki in vlada tega interesa nimajo. Bomo še dolgo pustili, da bo Hrvaška korak pred Slovenijo?

Dvajseto stoletje je bilo obeleženo s tragedijami, leto 2017 na Hrvaškem prinaša soočenje s preteklostjo,” je na praznovanju božiča povedal hrvaški premier Andrej Plenković. Povedal je, da je prišel čas, da s preteklostjo opravijo na miren in zakonit način ter dosežejo širok družben in politični dogovor.  

Na Hrvaškem bodo potrdili dejansko število žrtev partizanskih zločinov v Pliberku, po slovenskih in hrvaških jamah, na Križni poti in v Jesenovcu. Identificiralo bodo tiste, ki so zaukazali zločine in tiste, ki so še živi bodo pripeljali pred sodišče. Potrdili bodo število žrtev ustaškega režima v Jasenovcu in sprožili procese zoper tiste, ki so odgovorni za državljansko vojno.

Sile kontinuitete preprečujejo demokratizacijo
Pričakovanja so velika, vendar bi se lahko spet ponovilo, da bi odložili soočenje s preteklostjo in nerazčiščene primere porinili pod preprogo. Politiki pa bi o tem spregovorili tako, da bi imeli korist. Odpor do soočenja s preteklostjo je sprožil nemir ob neizročitvi Perkoviča nemškemu sodišču. Takratna vlada premierja Zorana Milanovića je poskušala zakonsko onemogočiti razkritje umorov Udbe na območju Nemčije v prejšnjem stoletju. Če je tako reagirala hrvaška vlada v primeru desetih posamičnih ubojev, kako bo na množične zločine stotisočih žrtev? Komunistično zgodbo so zamenjali z resničnimi dogodki.

Hrvaški premier Plenković z napovedanim soočenjem s preteklostjo odpira možnost ozdravljenja hrvaških in srbskih travm in celega hrvaškega naroda. Na drugi strani pa so tisti, ki so si z nakradenim imetjem zgradili svoj življenjski standard. Sovražniki hrvaške države se sklicujejo na Titova dejanja. K tem na Hrvaškem prištevajo ideološko razcepljene posameznike, ki so združeni v Novi levici. Po vetru se ravnajo v SDP-ju, kjer Milanoviću ni uspelo oblikovati domoljubne socialdemokratske stranke. Na Hrvaškem sedanjost in prihodnost obremenjujejo maršalski in Titovi trgi. Temno stran preteklosti bo razsvetlilo njihovo  preimenovanje.

Razčiščevanje z zgodovino je politična naloga
S potrditvijo listine o drugi svetovni vojni, Pliberku in Jasenovcu, s procesiranjem vseh zločinov, ki ne zastarajo, je mogoče trajno utrditi hrvaško-srbske odnose, piše Večernji list. To pomeni, da bo Hrvaška kot druge države, zaščitila vsako manjšino v državi, še posebej številčno najmočnejšo srbsko. Srbi pa bodo poskrbeli za svoje dobro počutje in počutje cele hrvaške države. Gotovo bo Plenkovića pri tem podprl Milorad Pupovac, ki ima veliko političnih izkušenj in življenjske modrosti. Bil bi prvi med hrvaškimi Srbi in podprl tisto, kar koristi njegovemu narodu. Povedal je, da je imajo nalogo, da v prostoru, kjer živijo, kot narod prispevajo k miru in nadaljujejo graditi zaupanje. Gre za nedokončano delo. Tisti, ki so del vlade, in tisti, ki jo podpirajo, morajo imeti obojestransko korist.

To je pravo nasprotje konflikta interesov v Sloveniji. Tisti, ki so na oblasti, imajo korist od tistih, ki so jih izvolili na oblast. Podporniki vlade in izvoljeni posamezniki stojijo in čakajo, kdaj bo s postaje odpeljal zadnji vlak, ki vozi v lepšo prihodnost.

Branka Jurhar