fbpx

Hrvaški strokovnjak: V naslednjih 15 dneh bi morali cepiti večje število ljudi, sicer sledi eksplozija okužb!

Foto: EPA

“Če bomo v naslednjih 15 dneh uspeli cepiti večje število ljudi, bi morda lahko v veliki meri ustavili širjenje virusa,” je napovedal predstojnik Klinike za nalezljive bolezni Kliničnega bolnišničnega centra Split. Po njegovem mnenju delta sev ni bolj nevaren, se pa vsekakor hitreje širi – kar posledično pomeni polnjenje bolnišnic. “Ni bolj nevaren, vendar se širi hitreje in bojim se, da bo prišlo do eksplozije. Tisti, ki so bili cepljeni dvakrat, po vsem dosedanjem znanju tudi, če dobijo delta sev, ne zbolijo hudo, torej ne končajo na respiratorju in ne umrejo,” je pojasnil dr. Ivo Ivić. Medtem ko imajo na Hrvaškem težave z nizko precepljenostjo, pa se v Franciji množično prijavljajo na cepljenje – predsednik je za necepljene namreč napovedal omejitve.

Bojim se, da bomo avgusta imeli še en “napad” na bolnišnice. Mogoče bi lahko preprečili divjanje seva delta, če bi se v naslednjih 15 dneh cepilo čim več ljudi,” je dejal predstojnik Klinike za nalezljive bolezni Kliničnega bolnišničnega centra Split, dr. Ivo Ivić. Tudi na Hrvaškem imajo namreč težave z nizko stopnjo precepljenosti, veliko jih o cepljenju niti ne razmišlja. Mladi se ne cepijo, ker jim ni mar, ker ne zbolijo resno in ne umrejo zaradi covida, starejši prebivalci in tisti s kroničnimi boleznimi pa upajo, da nihče od njihovih mlajših v hišo ne bo prinesel virusa, saj bi bilo za njih to lahko usodno. V Veliki Britaniji je precejšnja pokritost s cepljenjem starejše populacije, mladi trpijo zaradi sevov delta, vendar se bolnišnice ne polnijo in ljudje ne umirajo, ravno zaradi cepljenja starejše populacije. “Pri nas so starejši premalo cepljeni, mislim, da je precepljenost pod 50 odstotki, zato lahko kmalu pričakujemo, ko se bo sev delta začel nenadzorovano širiti med mlajšo populacijo, da se bodo bolnišnice spet začele polniti, ker so starejši premalo zaščiten,” je za Slobodno Dalmacijo dr. Ivić. Po njegovem ni treba obsojati mladih, da uživajo življenje, toda starejšo populacijo je treba čim prej cepiti in se tako izogniti polnjenju bolnišnic. Mladi niso zdravstvena težava, ker ne zbolijo resno, so pa epidemiološki problem.

Francozi se množično prijavljajo na cepljenje
Po ponedeljkovi napovedi francoskega predsednika Emmanuela Macrona, da bodo za tiste, ki niso cepljeni proti covidu-19, zaostrili omejitve, pa se je na cepljenje prijavilo več kot 900 tisoč Francozov, med njimi 65 odstotkov mlajših od 35 let, poroča STA. Vodja spletne strani, prek katere se lahko Francozi prijavijo na cepljenje, je povedal, da so kmalu po 20. uri, ko je imel Macron nagovor, zabeležili po 20 tisoč prijav na minuto, kar je absolutni rekord od začetka kampanje cepljenja. To se je nadaljevalo ponoči in še danes zjutraj, je še dejal.

Foto: epa

Zanimanje za cepljenje se je okrepilo, potem ko je Macron v televizijskem nagovoru napovedal, da bo od avgusta potrdilo o cepljenju proti covidu ali negativnem testu na koronavirus obvezno tudi za vstop v restavracije, gledališča, kinodvorane in druge javne prostore ter sredstva javnega prevoza. Za vse, ki delajo v zdravstvenih ustanovah, ter za tiste, ki prihajajo v stik z ranljivimi skupinami, pa bo cepljenje proti covidu-19 obvezno. Zdravstveni minister Olivier Veran je dejal, da se želi vlada za vsako ceno izogniti ponovni ustavitvi javnega življenja.

Sara Bertoncelj