fbpx

Hrvati na avtocestnih postajah kradejo, osumljenih 200 delavcev

Foto: STA

V javnem podjetju Hrvaške avtoceste so zaključili s preiskavo, v kateri so preko videokamer ugotovili, kako zaposleni sodelujejo pri krajah na cestninskih postajah. V sindikatu delavcev obtožbe zavračajo. 

V notranjem nadzoru podjetja Hrvatske autoceste – Održavanje i naplata cestarine so ugotovili številne primere zaposlenih, ki so s cestninskih postaj na avtocestah po Hrvaški kradli denar. Kraje so potrdili številni posnetki videokamer.

Dnevni izkupiček kar “pobasali v žep”
Ugotovitve so pokazale, da so zaposleni goljufali pri kodiranju zaračunavanja storitev za različne kategorije vozil ter kar sami preračunavali evre v kune, razliko pa obdržali zase. Najbolj predrzni so bili tisti, ki so v svoj žep pospravili celoten dnevni izkupiček.

Grozi jim odpuščanje
V goljufije niso bili vpleteni samo blagajničarji, temveč tudi njihovi nadrejeni. Proti vsem, ki so jih ujeli pri krajah, pa bodo izrečeni strogi disciplinski ukrepi in bodo večinoma odpuščeni. Veliko zaposlenih je moralo pri krajah sodelovati zaradi navodil nadrejenih, poroča hrvaški Večernji list.

Na malverzacije opozarjali celo vozniki
Nadzorniki podjetja so prejeli več anonimnih pisem zaposlenih, ki so opozarjali na kriminal v podjetju. To so potrdili tudi nekateri uporabniki avtocest. V podjetju ugotavljajo, da so se kraje denarja dogajale več let in so povzročile za več milijonov kun škode.

Sindikati ne priznavajo obtožb
Na obtožbe so se odzvali tudi v sindikatu cestnih delavcev, kjer so zavrnili vse obtožbe glede kraj, saj naj bi bilo to zaradi sistema cestninjenja nemogoče. Predsednik sindikata je dejal, da gre za pritiske nove uprave zaradi nasprotovanja delavcev pri nakupu novih vozil za zimske službe. “Predvsem bi bilo treba odpovedati delovna razmerja članom uprave zaradi domnevnih nepravilnosti pri javnih naročilih ter nepotizma pri zaposlovanju v podjetju,” je delo uprave še kritziral sindikalist Stanić.

Član uprave Kvaternik je očitke sindikatov že zavrnil in dejal, da “je notranji nadzor ugotovil številne nepravilnosti pri delu blagajničarjev in vodij cestninskih postaj. Podjetje HAC-ONC je novo tričlansko upravo dobilo šele letos ob pojasnilu, da prejšnja ni uspela pripraviti podjetja za načrtovano prestrukturiranje zaradi javne ponudbe delnic.”

M. P.