Hrvati se spominjajo konca tragedije v Vukovarju, v kateri je agresorska JLA izstradala prebivalce, preživele moške pa so odpeljali v koncentracijska taborišča!

Vukovar (Foto: STA)

Vukovar (Foto: STA)

Hrvaška praznuje enega svojih največjih in najpomembnejših domovinskih praznikov. Spominjajo se padca Vukovarja. Bitka za Vukovar je trajala 87 dni, od 25. avgusta 1991 do 18. novembra 1991. V trimesečnih spopadih je umrlo 2.717 vojakov in civilistov. Po končani bitki so ga agresorske sile JLA zravnale z zemljo in odpeljale preživele moške v svoja komunistična koncentracijska taborišča.

Bitka se je začela 25. avgusta 1991 in se po silovitih bojih končala 18. novembra 1991 z zmago JLA in srbskih paravojaških enot. Srditi boji pred mestom in kasneje tudi v samem mestu so terjali veliko žrtev. Svetovni analitiki so po končani vojni izračunali, da je na vsak kvadratni kilometer mesta v času bitke padlo okoli 5 tisoč raznovrstnih bomb, raket, granat ter drugih projektilov. Po padcu mesta so srbski prostovoljci in paravojaške enote mesto oplenili vseh dobrin in vrednih predmetov. Prav tako je večinsko hrvaško prebivalstvo moralo zapustiti svoje domove, prišlo pa je tudi do prvih vojnih zločinov.

Mnogo moških, ki so preživeli spopad, so odpeljali v koncentracijska taborišča. V javnosti pa je predvsem odmeval vojni zločin, v katerem so srbski borci zverinsko umorili hrvaške ranjene borce, ki so se zdravili v mestni bolnišnici. Padec mesta je bil zelo hud udarec za Hrvaško, za Srbijo pa je imel izredno velik simboličen pomen. Vendar pa zavzetje mesta ni opravičilo izgub, ki jih je pri tem utrpela JLA.

https://twitter.com/AndrejPlenkovic/status/1196384374163492866

Trpljenje prebivalcev Vukovarja spremenilo potek hrvaške osamosvojitvene vojne
Po končani bitki je poveljnik hrvaških sil v Vukovarju Mile Dedaković “Jastreb” za padec mesta obtožil predsednika Franja Tuđmana, češ da je načrtno zavlačeval oskrbo mesta z orožjem in zdravili, njegov padec pa izkoristil za lastno propagando in poznejše vojaške operacije v Kninski krajini.

Spominsko obeležje v Vukovaru in pokopoliđče padlih žrtev agresorja JLA. ( Foto: STA)

Spominsko obeležje v Vukovarju in pokopališče padlih žrtev. ( Foto: STA)

Med preživelimi borci je krožila tudi naslednja zgodba: V zadnjih dneh boja so si hrvaški borci skrbno spravili dva naboja; enega zase, drugega pa za predsednika Franja Tuđmana!

Luka Perš

 

 • freedomfighter

  Ampak po stevilu zrtev tele balkanske vojne vseeno niso bile tako hude…sirija je v 8 letih zgubila vec miljonov prebivalcev med tem ko so hrvati v enakem obdobju izgubili nekaj tisoc zivljenj…ce se nebi zgodil genocid bi bile te balkanske vojne bolj en velik prdec ne pa da drzave povelicujejo zmago nad bankrotiranim rezimom…po pravici povedano sploh ne vem kako se je jla lahko toliko casa upirala glede na stanje v katerem je bila

  • sloven

   Ma kaksnih vec milijonov okoli 300000 sircev je umrlo se jih pa je vec milijonov naselilo po evropi

   • freedomfighter

    Ja to pomeni da je sirija izgubila vec miljonov prebivalcev

    • sloven

     To niso izgube ker ti ljudje naj bi se vrnili.in pa govoril si o izgubah zivljenj tako da ne izmisljuj se zdaj.

     • freedomfighter

      Govoril sem o skodi za sirijo ki je danes kup rusevin s 30 procenti manj prebivalstva…koliko beguncev poznas ki so se po balkanskih vojnah vrnili domov…vecina jih he ostala v sloveniji in avstriji

     • sloven

      Zal to drzi kar se pa sirije tice bodo te izgube z nataliteto v parih letih pokrili

 • RATATA

  Croati bi si olastninili tudi t.i. Vučedolsko kultura 3000-2400 pr.Kr.
  čeprav jih najdejo zapisi šele v sedme stol poKr.
  https://hr.wikipedia.org/wiki/Vukovar#/media/Datoteka:Vucedol_culture_map.png

 • Hribouc

  Poročila iz dni, ko se je Vukovar boril s Srbijanci, je bilo jasno le to, da Zagreb žrtvuje Vukovar iz določenega razloga in mu ne pomaga z dobavami municije in orožja, Tudžman je izdal Vukovar na debelo.

 • Vera

  Hrvati se spominjajo krvavih dogodkov izpred 28 let naši ” borci ” iz šum pa iz leta 1945,kot,da se nismo osamosvojili leta 1991 .

 • tramal

  In potem se čudijo da nobeden ne mara teh srbinov razen slovenskih komunistov ki so izdajalci lastnega naroda.

  • Laž ima kratke noge

   Se strinjam…. smo videli Janeza Janšo kako pleše kolo s srbi in od njih jemlje mafijske kredite. Imaš prav, samo slovenski komunisti z Janšo na čelu marajo srbine.

 • xtc

  No samo z vedenje JNA je bila zaprisežena vojska in naslednica vrednot NOB KPJ vojske.

 • Steiermark

  Zakaj ne objavite tudi kakšnega pričevanja žrtev iz Vukovarja, kaj vse so počeli srbijanci s svojimi someščani, Vukovarci, Hrvati? Bujica je imel nešteto intervjujev z samimi žrtvami (posiljevalskih in klavskih srbov), ali njihovimi svojci, ki so pripovedovali grozljive zgodbe, kako jenpr. neka srbijanka, z skalpelom v svoji taci, skopila moške, od mladoletnih otrok, do starejših možakov, ki so jih preed tem, obesili, za zvezane roke, pod strop in se izživljali nad njimi! Posilstva in klanje pa so izvajali izključno srbi, someščani Hrvatov v Vukovarju!

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!