fbpx

Hrvatje ne izgubljajo časa: Že lobirajo, kako bi po brexitu iz Londona na Hrvaško prestavili ugledno mednarodno agencijo za zdravila

Foto: iStock

Britanci še niso dobro začeli z izstopom iz Evropske unije, nekateri politiki celo cincajo, ali naj to res naredijo ali pa naj pogoltnejo svoje besede in ostanejo v EU, Hrvatje pa ne izgubljajo svojega časa. Na Evropski parlament so na začetku julija naslovili predlog, naj Evropska unija Evropsko agencijo za zdravila iz Londona prestavi na Hrvaško, saj bo na koncu “korist imela ne samo Hrvaška in Evropska unija, ampak celotna regija”.

Hrvaški poslanci v Evropskem parlamentu Ivana Maletić, Marijana Petir, Dubravka Šuica, Ivica Tolić in Željana Zovko so na svoje kolege  evropske poslance  naslovili dopis, da se “spopadamo z razpravo o preselitvi dveh agencij EU, ki imata trenutno sedež v Londonu, ena od teh pa se nanaša na predlog o premestitvi Evropske agencije za zdravila (EMA). Ob tem želimo poudariti vpliv hrvaške znanosti v zdravstveni industriji in v sodobni farmacevtski infrastrukturi, ki jo poseduje Hrvaška, kar bi lahko veljalo za dragoceno prednost EMA. V tem kontekstu Vlada Republike Hrvaške izraža svoje ambicije, da bi gostila EMA,” so zapisali in dodali, da so prav s tem namenom poslali dotični dopis.

Hrvatje priznavajo, da so vlogo poslali v kontekstu razprave o brexitu ter politike prihodnje širitve EU.

Foto: iStock

Hrvaški bizarni razlogi: S to premestitvijo bi druge države spodbudili, da bi si prizadevale za vstop v EU
Hrvatje so v dopisu razkrili, da “Hrvaška kot 28. država članica EU nima še nobenih agencij”. Prepričani so, da bi premestitev agencije EMA na Hrvaško veljala kot ena od prednosti vstopa v EU, poleg vseh ostalih, seveda. “Glede na to, da Hrvaška meji z državami kandidatkami in potencialnimi državami kandidatkami, bi države, ki si prizadevajo za vstop v EU, in njihovi državljani, premestitev EMA na Hrvaško videli kot eno od prednosti članstva v Evropski uniji. To bi lahko vodilo k izvajanju ključnih institucionalnih reform, da bi dosegli ta status.” Hrvatje dodajajo, da bi to konec koncev “prineslo stabilnost in varnost na naših mejah”.

Dokument, ki so ga hrvaški poslanci v Evropskem parlamentu poslali svojim poslanskim kolegom.

Svoje poslanske kolege na koncu še prosijo, da jih podprejo pri komuniciranju o njihovem položaju, da bi agencijo EMA prenesli na Hrvaško, kar bi na koncu videli kot “korist ne le za Hrvaško in Evropsko unijo, ampak za celotno regijo”.

Prebrisani Hrvatje si želijo agencijo z nadvse dobičkonosnega področja
Jasno je, da se “truplo ni še niti ohladilo”, pa so Hrvatje že stopili v akcijo in pri poslancih Evropskega parlamenta lobirajo, da bi podprli preselitev Evropske agencije za zdravila, torej agencije z nadvse dobičkonosnega področja, na Hrvaško. Medtem pa o kakršnemkoli lobiranju slovenske vlade za premestitev mednarodnih agencij s trenutnim sedežem v Veliki Britaniji ni ne duha ne sluha. Zato smo zunanjemu ministru Karlu Erjavcu poslali vprašanje, če sta tudi on in njegovo Ministrstvo za zunanje zadeve podala kakšen podoben predlog za premestitev katerekoli mednarodne agencije s sedežem v Veliki Britaniji v Slovenijo, potem ko VB ne bo več članica Evropske unije. Odgovor bomo objavili, ko ga bomo prejeli.

M. S.