fbpx

Hud udarec za Islamsko državo: Sirska vojska osvobodila Palmiro, Američani ubili glavnega finančnika

Palmira (Foto: epa).

Le nekaj dni po napadih, ki so jih v Bruslju izvedli člani Islamske države, je ta doživela dvojni udarec. Sirski vojski je uspelo zasesti Palmiro, Američani pa so ubili več najpomembnejših vodij Islamske države. Ubili naj bi glavnega finančnega vodjo teroristične organizacije, pri naslednjih misijah pa bodo pomagali Iraku, da ponovno zavzame nekatera okupirana območja.

Palmira je znana predvsem po starih ruševinah iz časa rimskega imperija, ki jih je Islamska država večkrat napadla in uničila velik del kulturne dediščine. Islamska država je mesto zasedla maja lansko leto, njena ponovna zasedba s strani Sirije pa je največji udarec Islamski državi v zadnjem času.

Zasedba mesta je izjemnega strateškega pomena, saj leži na vzhodnih poteh, ki vodijo do osrčja območja, ki ga nadzoruje IS, ter do njenega samooklicanega glavnega mesta Rakka.

”Vojska je ponovno zavzela območje v Palmiri po boju s teroristično organizacijo Islamske države. Operacije se nadaljujejo v smeri ponovne vzpostavitve varnosti in stabilnosti v mestu,” so zapisali v agenciji SANA, ki je poročala iz neposredne bližine dogajanja.

Sirska vojska v Palmiri (Foto: epa)

Sirska vojska v Palmiri (Foto: epa)

Ubit finančni vodja Islamske države
Ameriški obrambni sekretar Ash Carter je sporočil, da so v nedavnih napadih ubili več pomembnih ljudi Islamske države, med njimi naj bi bil tudi najvišji finančni vodja. Šlo je za Hajija Imana, čigar pravo ime je Abd ar-Rahman Mustafa al-Qaduli, ki velja za enega glavnih mož Islamske države.

Američani pa bodo nudili pomoč tudi Iračanom, ki pripravljajo veliko vojaško akcijo, s katero bi ponovno zavzeli nekatera strateška mesta v okolici Mosula.

‘Osvojitev Palmire je zmaga za cel svet’
Maamoun Abdulkarim
, ki je v Siriji zadolžen za upravljanje s starinami in antičnimi tuševinami, je dejal, da je ponovna osvojitev Palmire zmaga za cel svet. ”Po vseh tragedijah, ki smo jim priča v Siriji v zadnjih petih letih in 10 mesecih, je Palmira le padla. To je prvi trenutek, ko se res lahko počutimo vsaj malo srečne,” je dejal Abdulkarim.

”Molimo, da bo kmalu prišlo do zmage. Palmira v njihovih rokah je pomenila izgubo civilizacije,” je še dodal. Še vedno pa si mednarodna skupnost prizadeva k zaustavitvi ognja v Siriji in obe strani opozarja k prenehanju spopadov, poroča Daily Mail.

Še naprej prizadevanja za končanje spopadov
Tako Rusija kot ZDA so se zavezali, da bojo ukrepali na obeh straneh konflikta in tako poskusili zaustaviti napade. ”To pa pomeni, da bo moral tudi Assad sprejeti prave odločitve, ki bi omogočile pravo tranzicijo,” je komentiral državni sekretar za zunanje zadeve ZDA John Kerry. S tem pa se sicer ne strinja Rusija, ki trdi, da Assadova prihodnost trenutno ne sme biti predmet debat.

M. G.