Imam, ki je navdihnil teroriste v napadu v Barceloni in Cambrilsu, bi moral zapustiti Španijo, če ne bi ugodili njegovi pritožbi

Foto: YouTube

Imamu, ki je obtožen načrtovanja terorističnih napadov v Barceloni, je bilo po zaporni kazni leta 2014 naloženo, da mora zapustiti Španijo. 42-letni islamski pridigar Abdelbaki Es Satty z maroškimi koreninami se je izgonu uprl in se pritožil ter s tem dobil boj, ki mu je omogočil, da lahko še naprej biva v Španiji. 

Imena sodnika, ki je sprejel tovrstno odločitev, niso razkrili, je pa znano, da se je ta za to določil, ker so bile imamu kršene njegove mednarodno priznane človekove pravice. El Mundo poroča, da je pridigar zaprosil tudi za azil z namenom, da bi legitimiral svojo prisotnost v Španiji, tega pa je potreboval tudi za to, da se je lahko prosto gibal med državami članicami EU, ki so del schengenskega območja.

Teroristom je opral možgane
Es Satty, za katerega je policija potrdila, da je umrl v eksploziji v hiši v katalonskem mestu Alcanar in je pozval k smrtonosnima napadoma v Barceloni in obmorskem letovišču Cambrilsu, je namreč obtožen pranja možganov teroristov. Na kraju, kjer je prišlo do eksplozije, je bilo mogoče najti več kot 20 kanistrov butana in eksploziv TATP, ki se ga drži nadimek “Mati Satana”, ker povzroča večje število zaporednih naključnih eksplozij.

Foto: epa

V zaporu zaradi tihotapljenja
Hans Bonte, župan Vilvoorda, ki se nahaja blizu Bruslja, je razkril, da je imam tu preživel tri mesece na začetku lanskega leta, ko je iskal delo. Glede njegove zaporne kazni pa je bilo razkrito, da si jo je prislužil leta 2010 po tem, ko je bil na trajektu med severnoafriško enklavo Ceuta in španskim pristaniškim mestom Algeciras ujet med tihotapljenjem kanabisa.

V skladu s špansko zakonodajo o priseljevanju se državljani, ki so rojeni v tujini in ki dobijo več kot eno leto zapora, pogosto soočajo z grožnjo izgona, potem ko končajo prestajanje zaporne kazni. Če Satty ne bi zmagal v boju s sodnikom, bi bil potek dogodkov v zgodovini drugačen, saj ta ne bi mogel priti v stik s teroristi, ki so bili v prejšnjem tednu odgovorni za sejanje groze v Španiji, ki je imela za posledico 14 smrtnih žrtev, več kot 130 pa je bilo poškodovanih.

Foto: epa

(Foto: epa)

Policija naj bi se po navedbah Daily Maila spogledovala s teorijo, da naj bi voznik usodnega kombija Younes Abouyaaqoub, ki se je zaletel v množico mimoidočih in pri tem ubil 14 ljudi na ulici Las Ramblas, pred tem pa z nožem ubil lastnika ukradenega avtomobila Paula Pereza, uporabljal taktiko spanja čez dan in premikanja čez noč z namenom, da je zmanjšal možnosti, da bi ga ujele varnostno-nadzorne kamere ali da bi ga prepoznal kdo izmed očividcev. Katalonski La Vanguardia je izdal, da si je ta po napadu preoblekel majico, ki jo je nosil med tem, ko je bil ustreljen v vinogradih v Subiratsu, ki se nahajajo uro stran zahodno od Barcelone. Poleg tega, da je bil umazan, pri sebi ni imel telefona ali drugih osebnih predmetov, imel pa je vrečko z noži in lažni samomorilski pas.

N. Ž.