fbpx

Imam manchestrskega samomorilskega terorista je pozival vernike k džihadu proti Zahodu

Džihadistični imam Mustafa Graf (vir: twitter)

V mošeji v Didsburyju, kamor je zahajal samomorilski terorist, ki je na koncertu Ariane Grande lansko leto pobil 22 ljudi, je pridigal tudi imam, ki je pozival k džihadu in nagovarjal muslimane, naj pomagajo v boju proti Zahodu.

Imam je v mošeji, ki jo je obiskoval manchestrski terorist Salman Abedi z družino, pozival vernike, naj podprejo džihad. Mustafa Graf je 16. decembra 2016 po poročanju Daily Maila zbrane v mošeji spodbujal, naj “storijo nekaj”. Deset dni zatem je Abedi kupil karto za koncert Ariane Grande.

To je bilo samo šest mesecev, preden je Abedi izvedel samomorilski bombni napad, v katerem je v eksploziji na koncertu v Manchestru umrlo 22 ljudi. V pridigi je Graf po besedah BBC označil džihad za “vir ponosa in dostojanstva”. “Prosimo Alaha, da zagotovi zmago mudžahedinom – našim bratom in sestram, ki so trenutno v Alepu in Siriji in Iraku,” je rekel.

Gre za klic k orožju
Po mnenju poznavalcev islama je bila Grafova pridiga zadosten povod za pozneje izvedeni teroristični napad. “Bratje in sestre, čas je za dejanja, ne samo besede … Veliko bratov se drži nazaj, ljubijo islam in muslimane, a ne storijo ničesar, da bi podprli svoje brate in sestre,” je takrat govoril Graf. Ob tem je imam kritiziral “tako imenovani civilizirani svet”, ki gleda divjanje vojne v Siriji.

Samomorilski terorist Salman Abedi (Vir: Twitter)

Abedi je z družino redno obiskoval mošejo. Njegov oče je celo vodil klic k molitvi. Dan po terorističnem napadu je Graf zagotovil javnosti, da mošeja ne podpira Abedijevih pogledov. A kaj takega je težko verjeti, saj se je še najmanj pet moških, ki so obiskovali mošejo v Didsburyju, odpravilo bojevat v Sirijo ali pa so bili poslani v zapor zaradi izkazovanja podpore ISIS.

Bratu samomorilca Salmana Abedija, Hashemu Abediju, sodijo za sodelovanje z ISIS v Libiji. (Vir: Twitter)

Abediju in njegovemu mlajšemu bratu Hashemu, ki je ravno tako obtožen sodelovanja z ISIS in čaka na sojenje v Libiji, je britanska mornarica pomagala priti iz Libije nazaj v Veliko Britanijo.

Ivan Šokić