Incident za hrvaško policijo – zapisnik o nesreči neresničen, udeleženci so bili Slovenci

Foto: PU Zadarska

V nedavni nesreči, ki se je zgodila v arhipelagu otoka Pašman, sta trčili jadrnica in gliser, na obeh pa so bili slovenski državljani. Zadarska policija je v svojem uradnem poročilu krivdo pripisala neupoštevanju prometnih pravil kapitana gliserja. Na njihovo objavo poročila so se odzvale priče in udeleženci nesreče in sporočili, da poročilo ni verodostojno, ena od prič je dejala celo, da “toliko neresnic in neumnosti v eni izjavi še ni prebrala“, piše Morski.hr.

Na objavo članka o nesreči, v katerem je portal Morski.hr dobesedno prenesel uradno poročilo zadrske policije o nesreči v arhipelagu otoka Pašman, kjer naj bi bil za trčenje kriv slovenski kapitan jadrnice, se je odzvalo več ljudi, jadralci, priče, pa tudi lastnika čarterske agencije, ki jih to poročilo preseneča. Trdijo, da je bila kapitanka jadrnice sprva ženska, ne moški, in da sta nesrečo res povzročila kapitan in Slovenec, a to je bil tisti, ki je krmilil gliser. Zadarska policija je še naprej trdila, da so podatki v poročilu pravilni, dokler po več opozorilih niso tudi sami preverili zapisnik in naknadno poslali popravek.

Lastnik čarterske družbe in gliserja je za hrvaški medij povedal, da so njihovi uslužbenci priskočili na pomoč pred policijo in luškim kapitanom, razžagali krmilo, da so ženski osvobodili nogo, potolažili jokajoče otroke na ladji in rešili ostanke jadrnice in da so vse to tudi zabeležili. Težko mu je bilo verjeti, da so s policije predložili poročilo s toliko neresnicami in napakami. Medij je ob objavi opozoril na napake v poročilu, sploh ker so od teh podatkov odvisni tako poškodovani in zavarovalnice. Enako presenečena nad uradnim poročilo policije je bila presenečena tudi priča, ki je bila očividec v nesreči. Ta je povedala, da je jadrnico krmilila ženska in ne moški, da pa je bil moški na gliserju. Voznik gliserja je bil nepozoren med ogledovanjem zemljevida in ne pred sabo.

Foto: Freepik

Poročilo zadarske policije se je izkazalo za neresnično
Spletni medij Morski HR je v nadaljevanju dejal, da je verjel, da so v hrvaških institucijah resni ljudje, ki pišejo uradna poročila s preverjenimi informacijami, zato so  v dobri veri prenesli tudi uradno poročilo zadrske policije z dne 13. junija, kjer dobesedno piše: “V nedeljo, 11. junija 2023, okoli 12. ure je v arhipelagu otoka Pašman pri otočku Balabra Mala na položaju približno tri in pol navtične milje južno od prehoda Mali Ždrelac med plovbo z jadrnico hrvaškega čarterskega podjetja, na kateri je bilo pet državljanov Republike Slovenije, kapitan ogrožal promet z neupoštevanjem predpisov o varnosti pomorskega prometa, zaradi česar je trčil v motorno jahto, na kateri sta bila dva državljana Slovenije”. Medij je kontaktiral zadarsko PU, njena tiskovna predstavnica v uradni izjavi ni videla nič spornega, dokler ji niso pojasnili, da je popolnoma napačna in da udeleženci nesreče resno razmišljajo o tožbi. Vse to namreč lahko vpliva na odločitev zavarovalnice in tudi na osebno povračilo zaradi lažnih škod.

Na jadrnici je bilo v času trčenja pet Slovencev, med njimi še dva odrasla in dva otroka, ki v nesreči niso bili poškodovani, ter kapitanka jadrnice, ki je v trčenju utrpela odprti zlom noge. Dve osebi na gliserju, ki sta prav tako slovenska državljana, nista bili poškodovani.

Po tem so pisni odgovor brez opravičila prejeli v četrtek, 15. junija, ob 15.26, torej dva dni po dogodku, kjer je pisalo: “Dopolnitev – popravek obvestila z dne 13. 6. 2023 – Osumljenec za kaznivo dejanje ogrožanja posebnih vrst prometa. Policisti Postaje pomorske in letališke policije Zadar so zaključili kriminalistično preiskavo 57-letnega slovenskega državljana zaradi suma storitve kaznivega dejanja ogrožanja posebnih vrst prometa. Osumljenec je v nedeljo, 11. junija 2023, okoli 12. ure v arhipelagu otoka Pašman pri otočku Balabra Mala, na položaju približno tri in pol navtične milje južno od prehoda Mali Ždrelac, med jadranjem, krmiljenjem motorne jahte, na kateri je bil še en državljan Slovenije, z neupoštevanjem predpisov o varnosti pomorskega prometa ogrožal promet, zaradi česar je trčil v jadrnico hrvaškega čarterskega podjetja, na kateri je bilo šest državljanov Slovenije.

V pomorski nesreči se je huje poškodoval 35-letni državljan Republike Slovenije, ki je bil na jadrnici in so mu nudili zdravniško pomoč v Splošni bolnišnici Zadar. Zoper 57-letnega osumljenca je podana kazenska ovadba v rednem postopku na občinsko državno odvetništvo v Zadru.

Ana Horvat