fbpx

Indonezijski potres porušil domove 43.000 ljudem

Reševalci v popotresnem Acehu (foto: epa).

Po potresu v indonezijski provinci Aceh je bilo uničenih več kot 11.600 hiš, tako je brez strehe nad glavo ostalo več kot 43.000 ljudi. Tla v pokrajini Aceh so se stresla v sredo zjutraj kmalu po 5. uri zjutraj, žarišče potresa pa je bilo 18 kilometrov severovzhodno od kraja Pidie Jaya na globini 10 kilometrov. Zaradi relativne plitkosti žarišča potresa je bila njegova rušilnost na površini velika.

Območje je sicer leta 2004 močno prizadel rušilni potres z magnitudo 9,1, ki mu je sledil še cunami. Takrat je samo v pokrajini Aceh umrlo okoli 120.000 ljudi, na širšem območju Indijskega oceana pa skupno več kot 230.000. Tokratni potres je terjal več kot 100 življenj, več kot 800 ljudi pa je bilo ranjenih.

Indonezijski predsednik Joko Widodo je v petek obiskal prizadeta območja in obljubil obnovo domov in svetišč. Srečal se je z žrtvami in obiskal poškodovano lokalno mošejo. Potres se je namreč začel ob zori, ko so se mnogi v večinsko muslimanski regiji pripravljali na molitev. “To mošejo bomo obnovili, kakor hitro bo mogoče,” je povedal množici. “Skupaj se bomo prebili skozi to.” Indonezija sicer leži na tihomorskem ognjenem obroču, stičišču tektonskih plošč, kjer so pogosti potresi in izbruhi vulkanov.

A. B., STA