fbpx

Ruske oblasti svojo agresijo opravičujejo z uporabo psevdozgodovinskih argumentov in sovjetsko propagando

Ruski tank s sovjetsko zastavo. (Foto: Twitter)

Pri Inštitutu za narodni spomin v luči aktualnega dogajanja poudarjajo, da se pred našimi očmi odvija zgodovina. “Ruski vojaki v uniformah Ruske federacije v mislih in srcih nosijo Lenina in Stalina, se pretvarjajo, da osvobajajo Ukrajino, medtem ko v resnici pobijajo nedolžne ženske in otroke ter pobijajo vojake neodvisne države.”

Predsednik inštituta dr. Karol Nawrocki je nedavno izjavil, da je potrebna nenehna dekomunizacija javnega prostora na Poljskem in drugje, predvsem v vzhodnoevropskih državah bivšega komunističnega bloka.

Po besedah poljskega zgodovinarja in predsednika inštituta poskušajo ruske oblasti svojo agresijo opravičiti z uporabo psevdozgodovinskih argumentov in propagando, ki nam je znana iz komunističnih časov. “To spremlja poveličevanje ruskih imperialističnih tradicij in spodkopavanje zločinov sovjetskega komunizma. Ruski tank, okrašen z zastavo Sovjetske zveze, ki gre proti Hersonu, je postal zelo močan simbol, ki ga gleda ves svet.”

Odstranitev imen in simbolov, ki spodbujajo komunizem, je izrednega pomena
Ob tem na inštitutu poudarjajo, da je sedaj bolj kot kdaj koli prej jasno, da je odstranitev imen in simbolov, ki spodbujajo komunizem, izredno pomembna. “Čeprav je Sovjetska zveza pred 30 leti razpadla in so bili njeni zločini temeljito preučeni, je na svetu še vedno veliko krajev, kjer lahko najdemo spomenike v spomin na Rdečo armado ter ulice ali trge, poimenovane po sovjetskih dostojanstvenikih.”

Foto: posnetek zaslona YouTube

Nawrocki oblasti vseh držav, zlasti držav nekdanjega komunističnega bloka, poziva, naj iz javnega prostora izbrišejo vsa imena in simbole, ki se nanašajo na ljudi, organizacije, dogodke ali datume iz obdobja komunizma. Kot pravi, je napočil skrajni čas, da se ukrepa. Inštitut za narodni spomin ponuja svojo pomoč pri preverjanju imen ulic in trgov, ki se nanašajo na komunistično zapuščino in terminologijo.

“Vse vas pozivam, da se spomnimo naših resničnih junakov svobode. Poudarjamo, da nikakor ne more biti soglasja za kakršne koli oblike obeleževanja totalitarnega komunističnega režima in ljudi, ki so mu služili!” je v nedavni izjavi za javnost zaključil Nawrocki.

Nina Žoher