Iranski režim se z bičanjem, elektrošoki, posilstvi in drugim spolnim nasiljem izživlja nad otroki protestniki

Foto: Amnesty International

V poskusu, da bi iranski režim zadušil vsesplošne nemire po umoru Mahse Amini, ki ga je izvedla tamkajšnja moralna policija, se je ta zatekel k izvajanju izredno brutalnega nasilja. Mučenje, bičanje, posilstva in električni šoki pa kot metode mučenja niso prihranjene niti otrokom protestnikom, ki si želijo, da bi se represija v državi končala. 

Iranske obveščevalne in varnostne sile so obtožene izvajanja grozljivih dejanj mučenja, vključno z izsiljevanjem priznanj z “obešanjem otrok” za roke. Iz poročila organizacije za varstvo človekovih pravic Amnesty International je razvidno, da so iranske varnostne sile izvajale mučenje, vključno s pretepanjem, bičanjem, električnimi šoki, posilstvi in drugim spolnim nasiljem nad otroki protestniki, starimi komaj 12 let.

Med nagnusnimi metodami tudi posilstvo s cevjo
Raziskave organizacije razkrivajo, da so državni agenti uporabljali posilstva in drugo spolno nasilje, vključno z električnimi šoki na genitalijah, dotikanjem genitalij in grožnjami s posilstvom kot orodje za zatiranje nestrinjanja z režimom. Ena od mater je za Amnesty International povedala, da so državni agenti njenega sina posilili z gumijasto cevjo. Te nagnusne metode so bile uporabljene za zlom njihovega duha, poniževanje in kaznovanje otrok in/ali za izsiljevanje priznanj. Povedala je: “Sin mi je rekel: “Obesili so me tako, da se mi je zdelo, da mi bo odtrgalo roke. Bil sem prisiljen povedati, kar so hoteli, ker so me posilili s cevjo.”

Otroke so poleg pretepanja, bičanja in električnih šokov tudi duševno mučili. Ena mlada žrtev je povedala sorodniku: “Dali so nam elektrošoke, udarjali so me po obrazu s hrbtno stranjo pištole, dajali so mi elektrošoke po hrbtu in me s palicami pretepli po nogah, hrbtu in rokah. Zagrozili so nam, da če bomo komu povedali, nas bodo spet pridržali, storili še kaj hujšega in naša trupla predali našim družinam.”

Druga žrtev je po poročanju Daily Mirrorja pripovedovala o nekaterih bolj bizarnih kaznih, ki jih izvaja režim, vključno s tem, da so jo prisilili, da oponaša “kokoš”. “Rekli so nam (več kot ducatu ljudi), naj pol ure spuščamo kokošje zvoke – tako dolgo, da ‘izležemo jajca’. Eno uro so nas silili delati sklece. Bil sem edini otrok tam. V nekem drugem centru za pridržanje so nas dali 30 v kletko, narejeno za pet ljudi,” je povedal.

Sara Kovač