fbpx

Iransko vodstvo po večdnevnih protestih, ki so terjali vsaj 21 življenj, organiziralo provladna zborovanja

Foto: epa

V Iranu smo lahko priča množičnim protivladnim protestom, saj je ljudem prekipelo, ker se ogromne količine denarja porablja za financiranje terorizma v tujini, namesto da bi bil porabljen za dobro državljanov. Ameriški predsednik Donald Trump se je v nasprotju  z ostalimi zavezniki postavil na stran protestnikov in poudaril, da se je Iran končno uprl brutalnemu in skorumpiranemu iranskemu režimu, ki ga je podkrepil denar nekdanjega predsednika Baracka Obama, ki je pomagal tudi pri financiranju terorizma. “Ljudje nimajo dovolj hrane, inflacija je visoka in ni spoštovanja človekovih pravic,” je poudaril Trump in dodal, da bodo ZDA pozorno spremljale dogajanje.

Najbolj zgovorne so fotografije protestnic, ki s sebe trgajo burke in s tem jasno kažejo svetu, da nošenje burk ni simbol svobodne volje, ampak znak podreditve in zatiranja žensk v islamskem svetu. Namesto da bi se feministična gibanja v ZDA in Evropski uniji oglasila in stopila v bran zatiranih žensk, seveda raje molčijo.

Primerjava med feministkami na zahodu in v Iranu. Iranka je svojo burko obesila na palico. (vir: Twitter)

Iran obsodil Trumpovo vmešavanje
Tiskovni predstavnik iranskega zunanjega ministrstva je po navedbah Russia Today Trumpa pozval, naj preneha z grožnjami Teheranu prek družbenega omrežja Twitter. “Njegova zmedena in protislovna stališča niso nič novega,” je v torkovi izjavi dejal Bahram Ghasemi in dodal: “Namesto da izgublja čas z objavljanjem nesmiselnih in žaljivih sporočil o drugih narodih in državah, naj se raje ukvarja z notranjimi zadevami svoje države, kot so smrti številnih državljanov, do katerih pride v oboroženih spopadih in streljanjih v različnih  ameriških zveznih državah, in z obstojem več milijonov brezdomcev in lačnih ljudi v svoji državi.”

Obama zavajal ameriško javnost pred podpisom iranskega sporazuma
Trump je sicer v času predsedovanja objavil že več sporočil, usmerjenih proti iranskemu režimu. Oktobra je zadal udarec dogovoru iz leta 2015 s tem, ko je napovedal, da bo njegova administracija zavzela bolj konfrontacijski pristop do iranskega jedrskega orožja. “Danes napovedujem strategijo skupaj s številnimi večjimi koraki, s katerim se bomo Iranu postavili po robu, da zagotovimo, da Iran nikoli več ne bo izdeloval jedrskega orožja,” je Trump dejal v nagovoru v Beli hiši, s čimer je prispeval k potopitvi Obamove ere. Obamova administracija se je po navedbah takratne svetovalke za nacionalno varnost Susan Rice odločila za sprejetje sporazuma, čeprav so se zavedali, da lahko odprava ekonomskih sankcij povzroči usmerjanje dotoka denarja k iranski vojski. Prav tako pa so bile lažne tudi navedbe prejšnje administracije, da so bili sprejeti številni ukrepi, usmerjeni proti Hezbolahu, saj so celo sami priznali, da bo, dokler bo Iran imel denar, tudi Hezbolah imel denar.

Foto: epa

Foto: epa

Protesti terjali vsaj 21 smrtnih žrtev
Po večdnevnih protivladnih protestih, ki so terjali življenja vsaj 21 ljudi, več sto pa jih je bilo aretiranih, je državna televizija po navedbah AFP-ja danes začela predvajati posnetke ljudi, ki so se zbrali v bran režimu. Ti vzklikajo: “smrt vstajnikom”, “vodja mi smo pripravljeni”, “kri v naših žilah ti je na voljo, o veliki vodja”,  ob tem pa nosijo slike iranskega vrhovnega poglavarja, ajatole Alija Hameneja, vihtijo iranske zastave in vzklikajo protiameriška in protiizraelska gesla. Po navedbah nemške tiskovne agencije DPA je iransko vodstvo tisto, ki je po velikih nemirih organiziralo provladna zborovanja.

N. Ž.