fbpx

Iraška vojska prevzela nadzor v Ramadiju po prvi veliki zmagi proti IS

Iraška vojska je iz rok Islamske države iztrgala Ramadi, mesto zahodno od Bagdada. Gre za prvo večjo vojaško zmago iraške vojske, odkar jih je napredovanje IS maja letošnjega leta pregnalo iz province Anbar. Bitka je potekala od torka in še ni popolnoma zaključena, saj iraška vojska namreč priznava, da so v mestu verjetno še vedno posamezne uporniške skupine.

Boji so potekali predvsem okoli vladnega kompleksa v centru Ramadija. “Prevzem kontrole nad vladnim kompleksom pomeni, da je bila Islamska država v Ramadiju poražena, je dejal tiskovni predstavnik iraških oblasti Sabah al-Numani, poroča RT.

Mesto pa kljub vojaški zmagi še ni varno, saj so pripadniki IS po celotnem območju nastavili pasti in eksplozivna sredstva, ki jih sedaj odstranjujejo iraške protiteroristične enote. IS pa je s seboj vzela na stotine talcev, ki jih med drugi uporabljajo za živi ščit.

Abu Bakr al Baghdadi: Ves svet se je zarotil proti nam!
Samooklicani vodja kalifata Abu Bakr al Baghdadi v 24-minutnem videu, ki ga je verjetno posnel v obdobju dveh tednov pred porazom, svoje privržence svari pred težkimi časi, ki so pred njimi. V videu govori o celotnem svetu, ki se je zarotil proti njim, med drugimi o Rusiji, Zahodu in Arabskih zaveznikih.

“Ne bodite presenečeni nad zavezništvom nevernih narodov in skupin zoper Islamsko državo. Če nas ubijejo in bodo naše rane številne, če nam bo trda predla in bomo imeli veliko problemov – tudi takrat ne bodite presenečeni”.

Nasprotniki IS kopičijo vojaške zmage
V severnem Iraku se IS trudi obdržati odprte oskrbovalne linije za mesto Mosul, potem ko so kurdske vojaške enote pašmerge v novembru zasedle oskrbovalno pot, ki povezuje Mosul z območjem v Siriji, ki je pod vojaško kontrolo IS.

V Siriji so se enote SDF (Sirske demokratske sile) začele približevati Raqqi, administrativnem središču IS. Zaradi letalskih napadov so poškodovana tudi naftna polja, kar zmanjšuje prihodke IS, poroča CNN.

Ž. K.