ISIS želel v Nemčiji izvesti bombni napad na letališče v Berlinu

Foto: epa

Sirec, ki so ga včeraj aretirali na vzhodu Nemčije, je v imenu Islamske države načrtoval teroristični napad na Berlinsko letališče. Nemški obveščevalci so bili o domnevnih pripravah tovrstnega kriminalnega dejanja pred časom že obveščeni. 

Migrant iz Sirije, ki je bil včeraj aretiran v vzhodnem delu Nemčije, je želel izvesti teroristični napad na letališče v nemški prestolnici, in sicer kot pripadnik Islamske države. To je za nemško televizijo ARD povedal direktor tamkajšnje obveščevalne službe Hans-Georg Maassen. Po njegovih navedbah so v začetku prejšnjega meseca dobili informacijo, da naj bi IS na nemških tleh nameraval izvesti teroristično dejanje.

Na njegovem domu odkrili razstrelivo
Pred dnevi je nemška policija v domu aretiranega domnevnega načrtovalca bombnega napada odkrila eksplozivna sredstva in zato sprožila iskalno akcijo. Nemške oblasti so odkrile več sto gramov razstreliva, ki so ga prenesli na prosto in nadzorovano razstrelili, okoliške prebivalce pa iz varnostnih razlogov evakuirale. Pred aretacijo osumljenca so aretirali še tri domnevno z njim povezane ljudi. Glavni osumljenec je sicer 22 – letni migrant iz Bližnjega vzhoda po imenu Džabr Albakr.

Islamisti pred časom že izvedli napad na letališču v Istambulu
V začetku poletja je Islamska država izvedla teroristične napade na carigrajsko letališče, v katerem je življenje izgubilo vsaj 36 ljudi, 150 pa jih je bilo ranjenih. Kriminalna dejanja so islamisti zagrešili na letališču po imenu Atatürk. Prve navedbe lokalnih oblasti so govorile o dveh napadalcih, poznejše pa o treh, navaja rtvslo.

D. M., STA