fbpx

Nad nič hudega sluteče potnike kar z nožem in sekiro – odgovornost za napad prevzela Islamska država

Policija je zavarovala kraj napada, Foto: EPA

Val napadov po Nici ne poneha. Mladoletni migrant iz Afganistana je včeraj zvečer z nožem in sekiro na vlaku ranil štiri ljudi. Napad se je zgodil na jugu Nemčije v kraju Würzburg. Trije ranjeni so bili huje poškodovani, 14 ljudi pa zdravstveno osebje obravnava zaradi šoka. Napadalca je policija ubila.

Bavarski notranji minister Joachim Herrman je povedal, da je policija napadalca ubila, ko je bil ta na begu. Napadalec je bil 17-letni migrant iz Afganistana, ki je živel v mestu Ochsenfurt. Minister je dodal, da je migrant v Nemčijo prispel brez spremstva.

Med napadom naj bi vzklikal “Alah je velik!”
Policija preiskuje navedbe prič, ki so povedale, da je napadalec med napadom vzklikal “Alah akbar” oziroma “Alah je velik”. Preiskava še poteka, nemška policija pa v dosedanji mehki maniri, ki smo ji bili priča že po napadih v Kölnu, dodaja, da je “domnevno” lahko šlo za islamskega skrajneža.

Incident se je zgodil okoli 21.15 na regionalnem vlaku, ki je peljal med krajema Treuchlingen in Würzburg. Na vlaku je bilo v času napada med 25 in 30 potnikov. Napad se je zgodil pred končno postajo, nakar je nekdo potegnil zasilno zavoro. Vlak se je ustavil, napadalec je skočil z vlaka in pobegnil.

Motiv napada še ni znan
Po napadu je posredovala posebna enota policije, ki je bila naključno v bližini. Migranta so zasledovali in ko je ta planil proti njim so ga ustrelili. Ozadje in motiv napada še nista znana, ne vemo pa niti ali je nameraval storilec napasti še več ljudi. Bolj kot jasno pa je, da je to verjetno še en incident islamskega terorja, ki se širi po Evropi.

Islamska država prevzela odgovornost
Skrajna skupina Islamska država (IS) pa je danes preko tiskovne agencije Amaq sporočila, da je bil eden od njenih borcev mladoletni afganistanski migrant, ki je v ponedeljek zvečer na vlaku na jugu Nemčije ranil pet ljudi.

A. R., STA